Medarbejderne på de udflyttede, statslige arbejdspladser var i 2016 mere syge end medarbejderne på de statslige arbejdspladser, der bliver på deres vante matrikel.
Det skriver Ugebrevet A4.
Udflytning af statslige arbejdspladser
Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.
Læs meget mere her
Statens Administration, der er flyttet til Hjørring, havde i 2016 det højeste sygefravær i hele staten, hvis man fraregner instanser, som har færre end 50 årsværk. Fraværet lå på 19,1 dage om året mod 14,1 i 2015. I Geodatastyrelsen, der er flyttet til Nørresundby, steg det fra 7,5 arbejdsdage i 2015 til 11,5 arbejdsdage i 2016.
Det fremgår af en ny opgørelse af sygefraværet i staten foretaget af Moderniseringsstyrelsen for Ugebrevet A4. Den viser, at sygefraværet er steget i alle udflyttede instanser med flere end 100 årsværk - undtaget Naturerhvervsstyrelsen, der har oplevet et mindre fald. Til sammenligning faldt det samlede sygefravær i staten i 2016 til 8,4 fra 8,7 dage i 2015.
I Cepos mener værdipolitisk chef, Mia Amalie Holstein, ikke, at udflytningen af statslige arbejdspladser harmonerer med regeringens målsætning om at forøge produktiviteten i den offentlige sektor.
- Det er et klassisk eksempel på kontekstbaseret fravær. Det vil sige, at fraværet er knyttet til arbejdsmiljøet. Det er et tegn på, at udflytningen har skabt demotiverede medarbejdere, siger hun til Ugebrevet A4.
Den vurdering deler forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.
- Effekten er en lavere produktivitet. Der er nok ikke mange af de instanser, hvor man hiver vikarer ind. Det vil sige, at det formentlig betyder, at produktiviteten falder en smule på grund af det her. Hvis man alligevel ved, at man er på vej til at finde sig et nyt job, så er man ikke længere så bekymret over sit sygefravær, siger Roger Buch.
Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde(V), kan ikke genkende billedet af, at der generelt skulle være en sammenhæng mellem udflytning af arbejdspladser og stigninger i sygefraværet.
- Sygefraværet er på nogle af de udflyttede arbejdspladser steget i 2016, mens det på andre er faldet. Det samme gør sig gældende for ikke-udflyttede arbejdspladser, skriver hun i en mail til Ugebrevet A4 og tilføjer:
- For de udflyttede arbejdspladser gælder endvidere, at der i perioden 2015-2016 er sket store udskiftninger i medarbejderstaben. Der vil i sygefraværstallene for 2016 både indgå tidligere og nye medarbejdere, hvilket er medvirkende til, at fraværstallene bør betragtes som et midlertidigt billede af de udflyttede arbejdspladsers sygefravær.