Tendens: Alvorligt syge flytter for at få førtidspension

Infrastruktur

27/09/2017 09:31

Nick Allentoft

Udsatte og alvorligt syge mennesker er lige frem begyndt at flytte for at opnå førtidspension. Det fortæller en stribe bisiddere, læger og andre fagfolk til Ugebrevet A4.

Nogle af landets mest syge mennesker er begyndt at flytte efter at få en førtidspension. For eksempel fra København til Bornholm - eller fra København til Grenaa i Østjylland.

Det oplyser en række private socialrådgivere, læger og andre fagfolk med forstand på, hvordan nogle af landets mest udsatte borgere reagerer på, at det er blevet meget svært at få tilkendt en førtidspension.

Tendensen til at flytte efter at få tilkendt en førtidspension bliver bekræftet af Mette Heap. Hun er jurist og partsrepræsentant i virksomheden Din Socialjurist i vestjyske Skjern.

- Interessen for flyttemuligheden er steget på det sidste, så jeg får nu cirka en henvendelse om ugen om det alene fra folk, der ikke er mine egne klienter, fortæller Mette Heap og fortsætter:

- Jeg har mange klienter, der siger, at de vil flytte kommune, hvis deres pension ikke går igennem, og nogle, der faktisk flytter. Flere ville gøre det, hvis de havde penge til det – det udtaler mange i hvert fald. Det er et fænomen, der er opstået, efter at førtidspensions- og fleksjobreformen trådte i kraft.

Socialrådgiver Pia Larsen, chef i et af branchens større firmaer, det landsdækkende Socialrådgiverfirmaet Bisidderhjælpen, fortæller at der er stigning i flytningerne efter førtidspension:

- Det er bestemt noget, vi oplever, at folk gør. Nogle gange er det vores anbefaling, at folk flytter fra de kommuner, hvor man tolker loven for stramt og restriktivt. Mange flytter fra Københavns Kommune til de omliggende kommuner. Der er også nogle, der flytter fra Sjælland til Jylland.

Psykiater Mogens Undén på Frederiksberg beklager udviklingen, men konstaterer, at et adresseskift kan være den eneste chance for de patienter, der bor i de mest restriktive kommuner.

- Jeg har flere patienter, der af nød flytter. Jeg ser mange, der har et ønske om at gøre det, siger Mogens Undén til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Inden for det seneste år er fire flyttet til Bornholm, Langeland og nogle af de jyske kommuner, hvor det går noget bedre med at bevilge førtidspension til syge mennesker.

Ugebrevet A4 har spurgt Københavns Kommunes beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R), hvordan hun forholder sig til, at den nye flyttetendens fungerer som en eksport af hovedstadens udgiftskrævende borgere.

Anna Mee Allerslev oplyser, at Københavns Kommune har nedsat en taskforce, der skal se på baggrunden for tildelingen af førtidspension og fleksjob i kommunen, ”da vi uanset hvad, selvfølgelig ønsker at lære af andre og løbende forbedre vores praksis, der hvor det er muligt.” Hun skriver desuden:

- Som jeg har fortalt flere gange før, er der et bredt politisk ønske i Københavns Kommune om at tildele flere førtidspensioner til folk, der er åbenlyst berettigede. Vi arbejder selvfølgelig på at gøre det bedst muligt inden for lovens rammer.

Hele historien hos Ugebrevet A4

Mest Læste

Annonce