Tvangsflytning af handicappede er på kant med menneskeretten

Velfærd

04/11/2016 11:04

Nick Allentoft

- Det skal være den handicappedes eget valg, hvor de vil bo, og de skal have mulighed for selv at vælge hvor og med hvem de vil bo, siger Institut for menneskerettigheder.

Det er en menneskeret selv at bestemme, hvor man vil bo, siger fra Institut for Menneskerettigheder til DR P4 Østjylland.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at Favrskov og seks andre kommuner som en del af frikommune-forsøgene har spillet ud med et kontroversielt forslag om at kunne tvinge handicappede ind på et botilbud, dels for at spare penge og dels for at kunne give dem et bedre tilbud.

Frikommuneforsøg

Vi samler historier om og fra frikommunerne her

Men det er på kant med menneskerettighederne, mener projektleder på Institut for menneskerettigheder Signe Hinz Andersen. For Danmark har forpligtet sig til at gennemføre FN's handicapkonvention.

- Det skal være den handicappedes eget valg, hvor de vil bo, og de skal have mulighed for selv at vælge hvor og med hvem de vil bo, siger hun.

Forslaget har også mødt voldsom kritik fra Spastikerforeningen, som kalder forslaget for revolver-omsorg, og socialretseksperten Eva Naur Jensen siger til bladet Kommunen, at det er direkte i strid med Servicelovens formål.

Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl vil nu stille spørgsmål til Socialministeren om sagen.

- Tvangsflytninger i forhold til økonomi er jeg meget skeptisk over for. Derfor vil jeg være sikker på, at det er i overensstemmelse med den gældende lovgivning, siger hun til DR P4 Østjylland.

Mest Læste

Annonce