"Vi er politiske pauseklovne"

Politik

10/3/12 9:49

Administrator

Kommunalreformen skal evalueres. Men det vigtigste mangler – demokratiet. Her går det dårligt. Seneste kommunalvalg gav således den laveste  stemmeprocent i 35 år. Samtidig er lokalpolitik ved at udvikle sig til en pensionistbeskæftigelse, fordi arbejdsbyrden er så stor, at erhvervsaktive børnefamilier har svært ved at overkomme det. Det har vi en løsning på.

”Vi vil forny lokaldemokratiet, så det er synlige politikere med tid til dialog, der styrer kommunerne. Det kræver bedre arbejdsvilkår og adgang til rådgivning. Og det skal ske, inden lokaldemokratiet er stendødt, eller der kun er politiske pauseklovne tilbage i manegen”, siger Sine Heltberg, medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg (S).

Lokalpolitik er blevet lig papirvenderi oppe på et stort rådhus med tykke vægge.

Flere og flere også garvede politikere oplever, at papirbunkerne vokser og tidsforbruget øges. Løsningen bliver bureaukrati-politik, hvor man vælger løsninger, der er udtænkt og formuleret på et skrivebord langt fra virkeligheden ude i børnehaverne, skolerne og ældreplejen. 

”Enhver kan beslutte, at alle skal spare tre procent om året, og så kan man krydse fingre for, at det også sker i virkeligheden, uden at borgerne behandles uanstændigt. Men der er ikke meget politik i at krydse fingre og tænke på et tal. Vi ønsker lokalpolitik, hvor der er taget aktivt politisk stilling til, hvor der skal investeres, og hvor der skal spares”, udtaler Gitte Terp Henriksen, byrådsmedlem i Furesø Kommune (SF).

Stemmeprocenten skal op. Lokaldemokratiet revitaliseret. Flere skal stille op.  Løsningen er enkel. Giv lokalpolitikerne nogle af de samme rettigheder, som Folketinget har tildelt sig selv. Det vil sige ordentlige- løn og arbejdsvilkår, adgang til rådgivning uden for borgmesterens kontrol og krav på, at spørgsmål skal besvares inden for en fair tidsfrist. 

”Vores forslag vil give mere synlige politikere med tid til dialog med borgerne, og som borgerne kan stille til ansvar for gode og dårlige beslutninger og ringe eller skrive til hvis der er noget, man mener, er for galt,” udtaler Sine Heltberg. 

”Lokaldemokratiet virker kun, hvis borgerne kan se, hvem der har taget beslutningerne. Og kun hvis det er synlige politikere, der har gjort det. Hvis lokaldemokratiet ikke fungerer, er der ingen grund til at stemme. Det er desværre nok sådan, flere og flere tænker. Den udvikling skal vi have vendt,” siger Gitte
Terp Henriksen. 

Læs de to politikeres debatindlæg i Politiken

Læs mere på Politiken: Kommunalpolitikere mister magt

Læs også: Magten tilbage til politikerne

  

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.