Stort potentiale for mere konkurrence om offentlige opgaver

Velfærd

18/12/14 12:57

Nick Allentoft

Blandt de ti kommuner, der skabte konkurrence om flest opgaver i 2013, konkurrenceudsatte man i gennemsnit 33 pct. af de udbudsegnede opgaver. I de ti kommuner med de laveste konkurrenceudsættelsesgrader var gennemsnittet på 20,2 pct. Ny redegørelse afslører stort potentiale.

I 2013 skabte offentlige myndigheder konkurrence om opgaver til en samlet værdi af 100 milliarder kroner. Det svarer til 25,4 procent af de udbudsegnede opgaver.

De seneste år er andelen af opgaver, der udbydes, steget svagt. Men der kan stadig skabes konkurrence om mange flere opgaver. Samlet har de udbudsegnede offentlige opgaver en værdi af omkring 390 milliarder kroner.

Der er stor forskel på, hvor mange opgaver kommuner og regioner sender i udbud. For regionerne varierer tallet fra 18,3 procent i Region Midtjylland til 23,4 procent i Region Syddanmark. Blandt kommunerne varierer tallet fra 42,3 procent til 17,4 procent.

For første gang siden 2009 er antallet af afgørelser i Klagenævnet for Udbud faldet. I 2013 blev der afsagt 80 kendelser mod 109 året før. Det er væsentligt lavere end i Sverige, hvor der klages over en langt større andel af udbuddene.

En forklaring på faldet kan være en lovændring i begyndelsen af 2013. Nu risikerer klager at skulle betale sagsomkostninger, hvor det tidligere alene var ordregiver, der bar risikoen. Og gebyret for at klage er sat op.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

”Der sker mange ting på udbudsområdet i øjeblikket. Den nye udbudslov er på vej, og vi ser tegn på en sundere klagekultur. Jeg håber, at det alt sammen vil bidrage til, at vi får udnyttet potentialet og høstet gevinsterne af mere konkurrence om de offentlige opgaver.”

”De kommuner, som skaber konkurrence om færrest opgaver, kan helt sikkert lære noget, af dem, der skaber konkurrence om flest. Vi ser en stor forskel kommunerne imellem. Med effektiv konkurrence følger typisk bedre kvalitet og nytænkning i opgaveløsningen.”

”Betydeligt færre udbud ender som sager i klagenævnet, så jeg håber, at kurven er knækket. Offentlige indkøbere har i tidligere analyser anført netop frygten for klager som en barriere for ikke at sende opgaver i udbud.”

 

FAKTA: Konkurrenceudsættelse står stille

» De udbudsegnede opgaver i staten, regioner og kommuner har en samlet værdi på 390 mia. kr. Heraf blev opgaver til en værdi af 100 mia. kr. konkurrenceudsat i 2013. Det svarer til en konkurrenceudsættelsesgrad for stat, regioner og kommuner på 25,4 pct. set under ét, hvilket svarer til en stigning på 0,8 procentpoint siden 2011.   » Staten skabte i 2013 konkurrence om opgaver for 22 mia. kr., svarende til 28,7 pct. af de udbudsegnede opgaver, hvilket er en stigning på knap 3 procentpoint siden 2009.   » I 2013 sendte regionerne opgaver for 19 mia. kr. i udbud. Det svarer til en konkurrenceudsættelsesgrad på 21,2 pct., som er på niveau med de foregående år.   » Kommunerne konkurrenceudsatte opgaver for 58 mia. kr. i 2013, hvilket vil sige 26,0 pct. af de udbudsegnede opgaver, hvilket svarer til en stigning på knap 2 procentpoint siden 2009.   » Derudover løste den offentlige sektor myndighedsopgaver m.v. for 131 mia. kr. og yderligere 116 mia. kr. gik til løsning af opgaver i offentlige virksomheder m.v., for hvilke der ikke opgøres data om konkurrenceudsættelse.   » Der er betydelige forskelle i konkurrenceudsættelsesgraderne mellem forskellige typer af offentlige myndigheder. De forskellige ministerieområder, som staten kan opdeles i, har meget forskelligartede opgaveporteføljer, og konkurrenceomfanget mellem ministerområderne kan derfor ikke meningsfuldt sammenlignes med hinanden. Sådanne forskelle er der dog ikke i samme grad mellem forskellige regioner eller mellem kommunerne.   » Blandt regionerne varierede konkurrenceudsættelsesgraderne i 2013 fra 18,3 pct. i Region Midtjylland til 23,4 pct. i Region Syddanmark.   » Mens de ti kommuner, der skabte konkurrence om flest opgaver i 2013, i gennemsnit konkurrenceudsatte 33,0 pct. af de udbudsegnede opgaver, var gennemsnittet for de ti kommuner med de laveste konkurrenceudsættelsesgrader på 20,2 pct.   » Udgifterne til indkøb fra private leverandører og løn til offentlige ansatte var i 2013 på henholdsvis 292 og for 345 mia. kr. og bruges tilsammen til at stille en række ydelser til rådighed for borgerne og til opgaver om myndighedsudøvelse.   » Klagenævnet for Udbud afsagde i 2012 og 2013 henholdsvis 109 og 80 kendelser. Kendelserne vedrører især offentlige EU-udbud. Omkring en tredjedel af kendelserne giver klager delvist medhold, og knap hver tiende klager får medhold.  

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.