Europæiske tendenser: Tidligere fremmedsprog og pressede lærerlønninger

16/10/12 12:48

Styrelsen for Universiteter og Internationalisering

Skoleelever i Europa bliver yngre og yngre, når de lærer deres første fremmedsprog, viser en ny rapport fra Europa-kommissionen.

Europa-kommissionens rapport Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012 slår fast, at størstedelen af de europæiske lande gennem de sidste 15 år har indført fremmedsprogsundervisning tidligere end hidtil. De fleste elever begynder nu at lære et fremmedsprog, når de er 6-9 år gamle.

Rapporten bekræfter, at engelsk er det mest udbredte fremmedsprog i næsten alle europæiske lande, mens fransk, spansk, tysk og russisk følger langt efter.

Rapporten, der udgives hvert tredje til fjerde år, er udarbejdet af Eurostat og Eurydice, EU’s netværk for information om de europæiske uddannelsessystemer og -politikker. 32 lande er dækket i rapporten, som undersøger følgende områder: kontekst, organisation, deltagelse, lærere og læringsprocesser.

Lærerlønninger ramt af krisen
Hvad lærerne angår, er der også nyt i årets udgave af rapporten Teachers’ and School Heads’ Salaries and Allowances in Europe, netop udgivet af Eurydice.

Rapporten viser, at et stigende antal europæiske lande har reduceret eller fastfrosset lærernes lønninger på grund af den økonomiske krise. Lærere i Irland, Grækenland, Spanien, Portugal og Slovenien er de lande, som er hårdest ramt. Dog viser rapporten også, at lærerlønninger i lande som Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Island er steget siden midten af 2010 som følge af nationale reformer.

Rapporten dækker fultidslærere og skoleledere på grundskoleniveau og gymnasieniveau.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.