Borgerne skal inddrages i sundhedsvæsenet

Velfærd

21/6/13 11:34

Sundhedsstyrelsen

Borgernes viden og aktive deltagelse skal have en langt mere fremtrædende rolle i sundhedsvæsenet. Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, KL og Danske Patienter har udarbejdet en vision for borgerinddragelse. Visionen er afsæt for et struktureret samarbejde mellem parterne for at styrke inddragelse af borgerne i udvikling i det danske sundhedsvæsen.

Den fælles vision, Borgernes sundhedsvæsen, er formuleret i forlængelse af den nationale konference om brugerinddragelse i sundhedsvæsenet, som blev holdt den 30. oktober 2012 i et samarbejde mellem de fire parter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS).

Med regeringens sundhedspolitiske udspil fra maj 2013 lægges der op til at udvikle en national strategi for styrket inddragelse af patienter og pårørende. Borgernes sundhedsvæsen kan dermed ses som et indspil til den proces, som skal lede frem til en ambitiøs strategi og konkrete tiltag.

Parterne bag visionen ønsker, at borgernes viden og behov, evne til egenomsorg samt aktive deltagelse får en større betydning i sundhedsvæsenet. Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, KL og Danske Patienter repræsenterer en bred platform af viden og handlekraft - med et stærkt potentiale til at styrke samarbejdet med borgerne, patienter eller pårørende. Det potentiale sætter alle fire parter både vilje og lederskab ind for at realisere.

Den fælles vision skal følges op med konkrete handlinger. Derfor vil de fire parter tage initiativ til vidensdeling og fælles initiativer, som kan styrke samarbejdet med borgerne.

De fire parter kan og skal ikke skabe en målrettet udvikling mod styrket borgerinddragelse alene. Det kræver et bredt samarbejde mellem alle sundhedsvæsenets aktører. Derfor er visionen også en invitation til et tæt og stærkt samarbejde med de øvrige aktører på sundhedsområdet – ikke mindst de sundhedsprofessionelle, som sammen med brugerne udgør kernen i sundhedsvæsenet.

Borgernes sundhedsvæsen er et skridt mod udvikling af et sundhedsvæsen, hvor borgernes viden anerkendes som ligeværdig og bruges systematisk til at udvikle kvaliteten i det samlede sundhedsvæsen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.