Byggeriet af det nye Aalborg Universitetshospital bliver yderligere forsinket og meget dyrere. Foto: Shutterstock
Byggeriet af det nye Aalborg Universitetshospital bliver yderligere forsinket og meget dyrere. Foto: Shutterstock

1,37 milliarder kroner over budget og 6 år forsinket: Byggeri af supersygehus har været kaos

Sundhed

19/9/22 1:53

Jens Asbjørn Bøgen

Byggeriet har været en lang række af skandaler og budgetoverskridelser.

I 2013 blev det første spadestik til det nye universitetshospital i Aalborg taget.

Det var meningen, at den første patient kunne indlægges i 2020, men her i 2022 er byggeriet stadig i gang.

Faktisk forventer man først, at dørene til det nye supersygehus kan slås op i 2026, men det er ikke det vildeste:

Budgettet står til at blive overskredet med svimlende 1,37 milliarder kroner.

Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Udfordringer på stribe

Efter en massiv gennemgang af byggeriet, hvor bl.a. projektstyring, tidsplan, økonomi, risikoplan, kvalitet, bygherreleverancer, samarbejde og organisering i forhold til projektet, er blevet minutiøst gennemgået, tegner der sig et udfordrende billede af det samlede byggeri.

"Siden jeg startede i jobbet, har jeg arbejdet på at få et overblik over byggeriet som på alle måder er særdeles stort, komplekst og udfordret på mange parametre. Historikken omkring byggeriet er desværre lang og uskøn, og der har været sagt og skrevet en masse om det. Men det ændrer ikke ved, at når det står færdigt, vil det være et sygehus i international topklasse," siger projektdirektør Martin Kjær.

Byggeriet af det nye hospital har været i gang i omkring 10 år, da Martin Kjær overtog roret for godt 5 måneder siden, efter at den tidligere projektdirektør gik på pension.

"Det er relativt nemt som ny direktør at finde alt det, der er gået galt og være bagklog. Det er dog noget sværere at finde løsningerne og implementere dem, når byggeriet er så fremskredent, som det er. Jeg er blevet overrasket over omfanget af udfordringerne, og derfor har jeg også bedt direktionen om, at der kom andre øjne udefra på det resultat, som jeg kom frem til. Det er sket og nu skal der fokuseres 100 procent på løsninger og fremdrift," siger Martin Kjær.

Fejl, mangler og en rystet regionsrådsformand

Flere steder er der konstateret mangelfuld kvalitet, fejl og mangler – bl.a. har vandinstallationen stået under vand, hvilket har forårsaget rust og tæring i de rørprøver, der er udtaget. Omfanget er ved at blive afdækket, og problemstillingen er ved at blive løst sammen med byggeprojektets entreprenør, rådgivere og eksterne specialister fra bl.a. FORCE Technology.  

Det har også vist sig, at indarbejdelsen af bygherreleverancer i projektet er mangelfuld, og her ligger også et stort arbejde, som der nu er taget hånd om. 

"Jeg er dybt rystet. Da jeg tiltrådte som ny regionsrådsformand, krævede jeg at få alt på bordet, og det har vi nu fået. Det er nødvendigt, at vi har fået alt endevendt, for så kan vi komme videre, og det er mit fokus," siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V). 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce