Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

1 ud af 10 danskere gør det - 3 gode grunde til at være med til Hvid Januar

Sundhed

02/01/2024 07:27

J. Bøgen

Skal du være med?

Hver tiende dansker vil droppe alkohol i en hel måned og holde ’Hvid Januar’. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter på vegne af Alkohol & Samfund:

"Det er dejligt og lidt overraskende, at hver tiende dansker vil fejre det nye år med en måned uden alkohol. Tidligere undersøgelse har vist, at hver fjerde dansker, der drikker mere end ti genstande om ugen, gerne vil sænke sit alkoholforbrug. Så en pause med alkohol – ligegyldig om den er kort eller lang - udfordrer dine vaner og gør dig bevidst om, hvor meget du plejer at drikke. En pause giver dig mulighed for at mærke, hvordan du kan være sammen med dine venner uden at drikke alkohol, og du opdager også alle de positive gevinster, der er ved at sænke alkoholforbruget," siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Dem der stopper med at drikke oplever, at de især sover bedre, de taber sig, fordi alkohol indeholder en del kalorier, og så sparer de penge, afhængigt af omfanget af ens forbrug.

Men de mærker også færre af de negative konsekvenser såsom fysiske og moralske tømmermænd, opkast, blackouts og ulykker.

Tre fordele ved ikke at drikke alkohol i en måned

Din krop og pengepung vil takke dig for at holde Hvid Januar. Der er nemlig store gevinster ved ikke at drikke alkohol i en måned.

Bjarne Stenger Elholm peger på, at der findes løsninger, der kan hjælpe til at tage stilling til sit alkoholforbrug, både i januar og resten af året:

"For dem, der gerne vil lære deres forbrug bedre at kende eller blot vil sænke det, findes der flere løsninger. Du kan ringe anonymt og gratis til Alkolinjen 80 200 500 og få hjælp af rådgiverne. Det er også gratis og anonymt at hente app’en AlkoLog, som hjælper til at skabe et overblik over ens alkoholforbrug og giver gode råd til at skære ned på alkoholforbruget."

Ifølge Voxmeters undersøgelse har knap 20 procent på et eller andet tidspunkt forsøgt at holde en alkoholfri måned a la ’Hvid Januar’.

Det viser undersøgelsen

Har du planer om at holde Hvid Januar i 2024?
  • Ja: 10,5 procent

  • Nej: 71,9 procent

  • Ikke relevant da jeg ikke drikker alkohol: 17,6 procent

Har du nogensinde taget et aktivt valg om at holde en alkoholfri periode på en måned eller derover som i stil med hvid januar?
  • Ja: 19,5 procent

  • Nej: 63,5 procent

  • Ikke relevant da jeg ikke drikker alkohol: 17,1 procent

Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra den 20.-28. november 2023 og der er indsamlet data fra i alt 1.000 respondenter.

Hvad er Hvid Januar?

Hvid Januar er en måned, hvor man ikke drikker alkohol.

At det netop er januar, mange vælger som den måned, kan hænge sammen med, at december har været præget af et højere alkoholindtag på grund af julefrokoster, juledagene og nytåret.

Der kan være forskellige årsager til at holde Hvid Januar. Nogle gør det for at starte på en frisk i det nye år, nogle ser det som et eksperiment, og andre ønsker blot at holde en pause fra alkohol.

På engelsk kaldes Hvid Januar "Dry January", altså tør januar.

Mest Læste

Annonce