En ny behandling kan ændre op mod 100.000 danskeres liv til det bedre. Foto: Shutterstock
En ny behandling kan ændre op mod 100.000 danskeres liv til det bedre. Foto: Shutterstock

100.000 danskeres liv på vej til at ændre sig

Sundhed

25/07/2022 08:35

J. Bøgen

En ny behandling kan ændre på mod 100.000 danskeres liv markant til det bedre.

5.000 danskere har diagnosen, men det reelle tal er uden tvivl langt højere.

Faktisk viser international forskning, at vi nærmere skal tale om 100.000 danskere, når samtalen falder på denne sygdom.

Og det er en sygdom, der har stor indvirkning på livskvaliteten. Man er faktisk nødt til at planlægge sit liv omkring den.

En tur i supermarkedet kan være et mareridt, men er nødt til at melde fra til sociale arrangementer, og ens nærmeste er også nødt til at tilpasse sig, når man akut er nødt til at overtage toilettet.

Det er nemlig en tarmsygdom, det her handler om - nærmere bestemt galdesygediarré.

75 procent søger aldrig læge for symptomerne

Martin Lund Kårhus er læge og ph.d. ved Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev-Gentofte Hospital. Det er ham, der fortæller til DR, at op mod 100.000 danskere kan gå rundt og lide af den livsforringende sygdom - og mange ved det ikke.

"Hvis man ser på danske tal, er det kun 25 procent af personer med diarrésymptomer, der opsøger læge. Så der er 75 procent, der aldrig nogensinde opsøger læge med deres symptomer," fortæller han.

Men det ændrer sig forhåbentlig snart, for Martin Lund Kårhus har nemlig sammen med et hold forskere fundet ud af, at der findes en effektiv behandling til lindring af symptomerne på galdesyrediarré.

Faktisk har behandlingen dobbelt så god effekt, som den behandling, man normalt foreslår mennesker med diagnosen.

Sikkert, billigt og nemt at skaffe

Ved et tilfælde fandt Martin Lunds Kårhus ud af, at diabetesmidlet Victoza så ud til at have en markant effekt på at mindre symptomerne på galdesyrediarré.

Hans kolleger havde nemlig givet to diabetes-patienter, der tilfældigvis også havde tarmsygdommen, Victoza - og de to patienter at have markant mindre trang til at rende på toilettet i tide og utide.

Det fik Martin Lund Kårhus til at lave en større undersøgelse af Victozas effekt på galdesyrediarré, og resultaterne taler for sig selv:

"Efter seks ugers behandling fandt vi ud af, at den bedst kendte standardbehandling reducerede antal toiletbesøg med cirka 25 procent, hvorimod den nye behandling reducerede toiletbesøgene med over 50 procent om dagen," forklarer Martin Lund Kårhus til DR.

Og det bedste af det hele? Midlet virker hurtigt, det har været på markedet i årevis, det er helt sikkert og godkendt i utallige lande - og så er det faktisk en anelse billigere end den bedste nuværende behandling rettet mod tarmsygdommen.

Hvad er galdesyrediarré?

Galdesyrer hjælper med at optage fedt fra kosten i tarmen. Helt konkret bliver syren frigivet til netop tarmen, når vi har spist fedtholdig mad.

Men hvis man lider af galdesyrediarré, bliver der produceret for meget galdesyre i tarmen. Det betyder, at man får hyppigere og tyndere afføringer, samt akut behov for at skulle på det lille hus.

Sygdommen bliver ofte forvekslet med den langt mere udbredte diagnose "irritabel tyktarm", da de to sygdomme har mange fælles symptomer. Behandlingen er imidlertid meget forskellig.

Galdesyrediarré kan opstå i alle livsfaser, og nogle er "kun" ramt af det i perioder. Andre lever med det hele livet.

Hvis man først har fået diagnosen, kan man forsøge sig med mere fedtfattig kost, men det er for alvor medicinsk behandling, der gør forskellen for langt de fleste.

Mest Læste

Annonce