Foto: Privat
Foto: Privat

18-årige Asgers hoved sidder ikke fast til rygsøjlen: Nu samler familien ind for at redde hans liv

Sundhed

20/12/2023 08:17

J. Bøgen

De har selv lånt 1 mio. kroner, men de er nødt til at bede resten af Danmark om hjælp med den sidste del af beløbet.

Familien Houmøller håber på et vaskeægte julemirakel – de mangler de sidste 100.000 for at redde deres søn

Tænk tilbage på dengang, du var teenager. Alt det, du lavede. Sås med vennerne, dyrkede sport, studerede,det unge kærlighedsliv, måske gik du også i byen.

Forestil dig så, at dine teenageår ikke bød på noget af ovenstående. At du i stedet var lænket til en seng, fra du var 14 år, og stadig lå der, da du var 18.

Det er virkeligheden for 18-årige Asger Houmøller. Før levede han et aktivt liv med plads til både bordtennis, gåture og masser af motion generelt. Han havde drømme om stort og småt, elskede at gå ture med sin mor og sin bedstemor.

Men da han var 14 blev det klart, at noget var helt galt.

"I 2020 spillede vi bordtennis flere gange om ugen. Asger klatrede på klatrevæg, og vi cyklede lange lange ture i naturen. Pludselig observerer jeg at Asger bliver dårlig når vi spiller bordtennis. Noget vi har gjort hundredvis af gange og ofte i timevis men efter 5-10 min føler han at han skal besvime, han bliver bleg og skal sidde ned. Der gentager sig 3-4 gange før jeg lægger to og to sammen. At det er bevægelserne med nakken," fortæller Asgers mor, Pia Houmøller, om dengang, sandheden gik op for hende.

Asger lider af den sjældne sygdom Craniocervical Instabilitet, som groft sagt betyder, at kraniet ikke sidder fast på rygsøjlen.

Tilstanden får hans hoved til at sidde for løst, og han kan blive ramt af pludselig spasmer og voldsomme smerter, der får det til at sortne for hans øjne.

Desuden kan dele af hans hjerne tage skade - faktisk i så voldsom grad, at så meget som en enkelt forkert bevægelse kan koste ham livet.

Ingen hjælp i Danmark

Endnu værre blev hele situationen, da det stod klart, at det danske sundhedsvæsen ikke var i stand til at hjælpe familien Houmøller. Der var nemlig hverken mulighed for udredning, behandling eller for den sags skyld hjælp til at få behandling i udlandet.

"At lide af så en alvorlig lidelse er voldsomt, men dét der gør situationen ulidelig for os som familie er, at der hverken er udredning, behandling eller støtte til behandling i udlandet som en mulighed fortæller Pia og fortsætter:

"Jeg kan egentlig sagtens forstå, at vi i et lille land som Danmark ikke kan have eksperter indenfor alle områder, men det er voldsomt at opleve at man kan rammes af livstruende sygdom, uden hjælp. Særligt når vi også her taler om en teenager."

Asger fortæller selv, at han drømmer om både at spille musik, synge, uddanne sig inden for genetik, listen er lang.

Men som han selv siger:" Jeg synes ikke det er for meget at bede om, bare at kunne gå en tur, få en uddannelse eller tage ud og besøge min farmor.”

Den manglende behandling af craniocervical instabilitet er virkelighed for andre danske patienter. Således havde 3 andre danske patienter foretræde for folketingets sundhedsudvalg tidligere i år for at gøre opmærksom på det, ifølge dem, manglende udredning og behandlingstilbud i Danmark.

Skæbnen tog beslutning

Faktisk er Asger ikke den eneste i familien, der er blevet ramt af den forfærdelige skæbne.

Asgers mor Pia Houmøller led nemlig  af den samme sjældne sygdom og blev opereret i udlandet i maj i år.

Siden da har Asgers mor Pia været ude af den seng hun var lænket til i næsten halvandet år.

"Enhver forælder ville vælge at deres barn skulle behandles først, og det var hele tiden planen. Indtil en dag i november 2021, hvor jeg kigger til højre for at kysse Asger godnat og der sagde knæk og blev akut livstruende," fortæller Pia Houmøller og tilføjer, at familien diskuterede helt at fravælge behandlingen for hende. Det var dog ikke en mulighed, da tilstanden var blevet livstruende.

Håber på et ægte julemirakel

Venner, bekendte og familie startede i november en indsamling i håbet om at Asger kan få hjælp i udlandet ligesom Pia fik. Siden november har støtten væltet ind. .

Familien har selv fået mulighed for at låne op til en million kroner for at dække hovedparten af udgifterne til Asgers livsnødvendige behandling selv.

Det er desværre ikke nok til at komme i mål, da behandlingen er utroligt dyr.

Indsamlingen, som er godkendt af Indsamlingsnævnet, rundede 500.000 i starten af december, men familien mangler de sidste 100.000 for at Asger kan begynde sin behandling efter nytår i Januar, som er planen,

"Det har været fantastisk rørende at mærke den helt fantastiske opbakning og omsorg overfor Asger" fortæller Pia og fortsætter: ”De mange små beskeder i mobilepay hvor folk krydser fingre for at vi når det inden jul bliver flittigt læst, den opbakning betyder alt for os. Vi har dog en lille knude i maven over om vi nu også når det, men håbet lever for at vi kan overraske Asger med verdens bedste julegave og holde jul med ro i maven, for første gang i 4 år. Det ville være en ubeskrivelig lettelse."

Sådan kan du hjælpe

Har du lyst og mulighed for at Støtte Asger kan du donere på MobilePay til 221010 eller via en bankoverførsel.

Hvis du vælger den sidste model, er det til reg. nr.: 0400 og kontonr.: 4028650987.

På facebookgruppen TilbageTilLivet kan du følge familiens kamp for at samle penge ind til Asgers livsnødvendige behandling.

Mød Asger og hør familiens historie i videoen her under.

Mest Læste

Annonce