Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4 effektive metoder: Sådan overkommer du eftermiddagstrætheden

Sundhed

13/02/2024 10:24

J. Bøgen

Der er en naturlig forklaring på, at vi bliver trætte på det tidspunkt, men det er ikke ligefrem praktisk!

Du kender følelsen. Du har lige været til frokost, måske for en times tid siden, der er få timer tilbage af arbejdsdagen, og du er SÅ klar til at få de sidste ting ordnet, så du kan tage hjem velvidende, at der ikke ligger noget ufærdigt og venter på dig den følgende morgen.

Men så sker det. Dit arbejde går langsommere, du har sværere ved at koncentrere dig, du begynder måske at gabe og gnide dine øjne.

Du er blevet ramt af eftermiddagstræthed!

Du forstår det ikke, du fik jo otte timers søvn i nat, du drak vand før din morgenkaffe, du har spist en god morgenmad, og der var ikke problemer i trafikken. Så hvorfor bliver du så træt lige netop nu?

Derfor bliver du ramt af slumreangreb

"Eftermiddagsnedturen i energi er almindelig for mange mennesker og skyldes vores naturlige døgnrytme," forklarer Marvin Nixon, MS, NBC-HWC, certificeret sundheds- og wellness-coach til Real Simple.

"Den almindelige døgncyklus får kroppen til at øge energien fra lige før vi vågner (det er det, der vækker os naturligt), og så er der den første top af energi sent om morgenen. Cyklusen begynder så at dykke, og generelt mellem kl. 14.00 og 16.00, vi rammer en nedtur, indtil vores energi naturligt stiger igen til en sekundær top tidligt på aftenen. Efter denne sekundære top begynder vores kroppe at give efter for 'søvntryk' kort efter mørkets frembrud."

Så der er altså en helt naturlig forklaring på, hvorfor vi bliver ramt af det famøse slumreanfald, men det er jo ikke ligefrem praktisk, når vi ikke har mulighed for at lægge os og tage en lur. Så hvad kan vi gøre for at komme over trætheden?

4 tips til at holde dig vågen

Grin højlydt

Uanset om din morgen var spækket med deadlines, eller noget ikke gik efter planen, er det sikkert at sige, at din daglige rutine er fyldt med en række små stressende øjeblikke. Det kan være udmattende - bogstaveligt talt.

Hvis du vil undgå den nedtur midt på eftermiddagen, så prøv at snige et komisk øjeblik ind i din dag.

"Latter reducerer niveauet af kortisol (stresshormon), strækker dine muskler, forbedrer blodtrykket og gør vejrtrækningen bedre," siger Amber O'Brien, MD. "Det hjælper samlet set med at bringe din energi tilbage og slå eftermiddagsnedturen."

Stræk dig

Nogle gange er det at stå op og bevæge sig præcis det, du skal bruge for at sætte dit energiniveau i høj kurs.

Ifølge Dr. O'Brien går vores hjerne og muskler i hvileposition, når vi sover, og denne afslappede tilstand kan gøre et stort comeback om eftermiddagen.

"For at føle dig frisk og energisk, skal du cirkulere blod til din hjerne og kroppens muskler," forklarer Dr. O'Brien. "Mens du strækker dig, cirkulerer blodet aktivt til din hjerne og muskler i kroppen, hvilket løsner spændinger og får dig til at føle dig energisk og velforberedt til resten af ​​dagen."

Prøv noget energigivende yoga, lav en hurtig strækrutine, eller prøv at presse en ugentlig træning ind (hvis det er muligt med din tidsplan, selvfølgelig).

"Bare et par minutters udstrækning kan hjælpe dig med at holde dig vågen og opmærksom, og det kan reducere dit daglige forbrug af koffein," tilføjer hun.

Få noget frisk luft

Selvom udspænding lyder som en god idé, hvis du er hjemme, vil de flest nok føle sig lidt akavede, hvis de går i gang med at dyrke yoga på kontoret.Overvej i stedet at gå en tur udenfor.

"Naturen genopretter din energi og fokus og hjælper dig med at slippe af med eftermiddagens dovenskab," siger O'Brien. "At engagere din krop i fysisk aktivitet såsom at gå, mens du ser de naturlige omgivelser, opfrisker dit humør og løfter dit energiniveau betydeligt."

Derudover kan det at tilbringe noget tid i naturen give dig en tiltrængt dosis D-vitamin. Vores kroppe producerer søvnfremkaldende melatonin, der naturligt stiger hele dagen, især efter solen går ned - eller hvis du ikke får nok sollys under dagen.

"For at reducere produktionen af ​​melatonin, søg sollys i et par minutter for at øge dine D-vitamin niveauer, så du ikke føler dig så søvnig."

Spis fuldkorn til frokost

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor dit energiniveau falder nogle eftermiddage, men ikke andre? Svaret findes måske i din madpakke.

"At spise en tung frokost kan intensivere nedturen midt på eftermiddagen," forklarer Kim Rose, RDN, CDCES, CNSC. "Raffinerede kulhydrater, som findes i hvidt brød, ris og pasta, kan øge dit blodsukkerniveau. Da raffinerede kulhydrater har minimalt med fibre, kan de også få dit blodsukkerniveau til at falde."

Byt i stedet dine raffinerede kulhydrater ud med sunde fuldkorn, såsom vilde ris, havre, spiret kornbrød, farro eller quinoa.

"Fuldkorn er fulde af fibre, som kan hjælpe med at ophæve blodsukkernedbrud og efterlade dig mæt i længere tid," siger hun.

Mest Læste

Annonce