Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Det sker der med din krop, hvis du kun spiser 1 måltid om dagen

Sundhed

30/11/2023 07:11

J. Bøgen

Periodisk faste i forskellige former er rasende populært.

Berømtheder har populariseret alle mulige besynderlige kosttrends gennem årene. En af de seneste trends blandt berømtheder er "et måltid om dagen" diæten (eller "OMAD"/"One Meal A Day").

Fans af OMAD inkluderer Bruce Springsteen og Coldplays frontmand Chris Martin. Mange tilhængere af OMAD hævder, at det hjælper dem bedre med at styre deres vægt og holde sig i form.

OMAD er i bund og grund en mere ekstrem version af andre typer fastende diæter, såsom intermitterende faste og tidsbegrænset spisning.

Den største forskel er, at i stedet for kun at faste bestemte dage eller kun spise dine måltider i et bestemt tidsvindue, spiser folk, der følger OMAD, alle deres dags kalorier i et enkelt stort måltid.

Men mens tilhængere af OMAD siger, at det at følge diæten forbedrer mange aspekter af sundheden, ved vi faktisk meget lidt om, hvilken effekt det har på kroppen at spise et måltid om dagen – endsige om det er sikkert.

Faste og sundhed

Der er begrænset dokumentation for brugen af ​​OMAD. Meget få undersøgelser har faktisk set på selve OMAD - og de fleste af dem, der har, er udført på dyr.

Som sådan er de fleste af påstandene om, at OMAD virker, anekdotiske. Eller de er baseret på den antagelse, at hvis andre former for faste kan gavne sundheden, så vil OMAD også.

Forskning i fastende diæter er stadig på vej. Nogle beviser tyder på, at en form for intermitterende faste kendt som "5:2 diæten" (hvor en person spiser normalt fem dage om ugen, derefter 800 kalorier eller mindre to dage om ugen) kan hjælpe folk med at styre deres vægt bedre. Det er dog ikke bedre end andre kosttiltag.

Forskning har også fundet ud af, at tidsbegrænset spisning (hvor du spiser alle din dags kalorier inden for et bestemt tidsrum) kan hjælpe folk med at styre deres vægt bedre. Og det har andre sundhedsmæssige fordele såsom at sænke blodtrykket.

En gennemgangsundersøgelse fandt også, at mange forskellige typer faste (inklusive intermitterende faste og faste hver anden dag) kan forbedre flere aspekter af stofskiftet.

Disse omfatter forbedring af blodsukker- og kolesterolniveauer, reduktion af inflammationsniveauer og hjælp til bedre at regulere deres appetit. Dette kan igen hjælpe med at reducere en persons risiko for fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Kun et måltid

Kun en undersøgelse har indtil videre set på effekten af ​​OMAD hos mennesker. I denne undersøgelse fik deltagerne det samme antal kalorier at spise hver dag i undersøgelsens varighed. I halvdelen af ​​undersøgelsen spiste deltagerne disse kalorier i et enkelt måltid, før de skiftede og spiste deres daglige kalorier opdelt i tre måltider om dagen.

Hvert måltidsmønster blev kun fulgt i en 11-dages periode - altså ikke særlig lang tid. Det ene måltid blev indtaget mellem 17.00 og 19.00. Kun 11 deltagere gennemførte undersøgelsen.

Når deltagerne kun spiste et måltid om dagen, så de en større reduktion i deres kropsvægt og fedtmasse. Deltagerne havde dog også større reduktioner i muskelmasse og knogletæthed, når de kun spiste et måltid om dagen. Dette kan føre til nedsat muskelfunktion og større risiko for knoglebrud, hvis diæten skal følges i længere tid.

Dyreforsøg, der ser på virkningerne af OMAD, har vist modstridende resultater, hvor forskning viser, at mus, der spiste et stort måltid om dagen, faktisk tog mere på i vægt sammenlignet med dem, der spiste flere måltider.

Selvom disse resultater kan indikere, at OMAD kan have fordele for nogle aspekter af sundheden, er der stadig meget, vi ikke ved om det.

Det vil være vigtigt for fremtidige studier at undersøge effekten af ​​OMAD i et større antal deltagere og i andre grupper af mennesker (da dette studie kun omfattede magre, unge voksne). Det vil også være vigtigt for undersøgelser at se på effekten af ​​OMAD over en længere periode, og at udføre disse forsøg i et virkeligt miljø.

Det vil også være interessant at vide, om timingen af ​​måltidet yderligere kan forbedre resultaterne, og om måltidets ernæringsmæssige profil gør en forskel.

Andre ulemper

Hvis nogen bare spiser et måltid om dagen, vil det være ret svært for dem at opfylde alle deres ernæringsmæssige behov, især for energi, protein, fibre og de vigtigste vitaminer og mineraler. Hvis du ikke får nok af disse vigtige næringsstoffer, kan det føre til tab af muskelmasse, risiko for forstoppelse og dårlig tarmsundhed.

En person, der følger OMAd, bliver nødt til at sikre, at de får en god portion protein og masser af grøntsager, nødder, frø og noget frugt og fuldkorn under deres enkelte daglige måltid for at opfylde disse ernæringsmæssige krav.

De har også brug for en god portion mejeriprodukter for at sikre, at de opfylder deres calcium- og jodbehov – eller et supplement eller et alternativ, hvis de er plantebaserede.

Dette er ikke en slankekur, der kan anbefales til børn, alle, der er gravide, der håber på at blive gravide eller ammer, og bestemt ikke til en person, der kan være i risiko for en spiseforstyrrelse.

Det er også vigtigt at bemærke, at selvom denne diæt måske fungerer for berømtheder, har de også adgang til ernæringseksperter, diæter af høj kvalitet og kosttilskud, hvor det er nødvendigt. For de fleste af os kan denne form for diæt være uholdbar – og potentielt skadelig i det lange løb.

Kilde: Science Alert

Mest Læste

Annonce