Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Din kost kan gøre dit rygestop sværere: Ekspert forklarer, hvordan du undgår det

Sundhed

02/01/2024 16:48

J. Bøgen

Har du et nytårsforsæt om at kvitte smøgerne?

Som vi byder det nye år velkommen, overvejer mange af os friske starter og nytårsforsæt. Mange rygere vil sværge at stoppe med deres dårlige vane kun for at falde tilbage i den inden for få uger.

Eksperterne fra gosmokefree.co.uk påpeger, at bestemte fødevarer og motion kan spille en rolle i din succes med at kvitte cigaretterne.

Der er fem nøglefødevarer, som man bør undgå, da visse ingredienser såsom sukker kan blive vanedannende erstatninger, mens nogle kan forværre symptomerne.

Undgå krydret, sukkerholdigt og stegt mad

Eksperten rådgiver om at undgå krydret mad, sukkerholdige snacks, stegt mad og overdreven salt.

"Det er vigtigt at være opmærksom på din kost, da krydret og sukkerholdig mad kan udløse nikotin. Hvis du vælger overdrevent sukkerholdige fødevarer, når du stopper med at ryge, risikerer du at danne en sukkerafhængighed som erstatning for nikotin. Stegt mad bør også undgås, da det kan bidrage til overskydende fedt omkring mellemgulvet og tilføje pres på mellemgulvet."

Pas på overforbrug af salt

"For meget salt kan resultere i vandretention i kroppen, hvilket skaber ekstra vægt omkring mellemgulvet. Dette forårsager også ekstra pres, der kan begrænse vejrtrækningen og gøre det sværere at holde fast i dine mål."

Kaffe virker desuden også som en udløser for rygning, da koffeinen i kaffe forstærker cigaretternes stimulerende effekter.

Denne vane kan gøre det vanskeligere for dem, der prøver at stoppe med at ryge.

Håndtering af afvænningssymptomer

Almindelige bivirkninger ved at stoppe med at ryge kan omfatte humørsvingninger, hoste, søvnproblemer og usunde madtrang.

"For dem, der finder det svært at håndtere bivirkninger, skal man praktisere åndedrætsøvelser og meditation, opbygge din motionsrutine, så du har et sundt udløb for dine frustrationer, og kontakte en rådgivningstjeneste, hvis du har brug for at tale."

Øvelser, der hjælper med vejrtrækningsudfordringer

De anbefaler øvelser, der inkluderer vægte eller modstandsbånd, så du kan opbygge stærkere muskler, der er mere effektive til at bruge ilt.

"Pilates er også fantastisk, hvis du vil øge lungekapaciteten, da det hjælper med at tone lungerne op, hvilket kan hjælpe med at reducere åndenød," rådgiver de.

"Aerobiske øvelser såsom en hurtig gåtur eller svømning kan være gode for dem, der kæmper med vejrtrækningen, da de har en lav indvirkning. Og mens yoga måske ikke virker som et åbenlyst valg, når man stopper med at ryge, hjælper det dig med at øve dyb vejrtrækning og opmærksomhed, hvilket kan hjælpe med lave humør."

Kilde: Mirror

Mest Læste

Annonce