Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Disse 8 vaner fra hverdagen er skadelige for dit hoved, advarer hjerneforsker

Sundhed

28/05/2024 13:34

J. Bøgen

Undertegnede bør vist ændre på nogle ting ret hurtigt ...

Hjernen er det mest komplekse organ i kroppen, der kontrollerer alt, hvad du gør, men alligevel giver vi den ikke altid den opmærksomhed, den fortjener.

En sund hjerne er afgørende for problemløsning, hukommelse, kognition og et godt liv, når du bliver ældre.

Hvis du holder de små grå i god form, reducerer du risikoen for demens og Alzheimers sygdom.

Det skriver The Sun.

Alligevel kan visse hverdagsrutiner have en skadelig indvirkning på din hjerne.

Det er nu Brain Tumor Awareness-måned, og Brain Awareness Week starter på mandag. Så det er tid til at give din lidt kærlighed.

Her kommer 10 ting dårlige vaner, som flere af os har i hverdagen, der ikke er sundt for vores hjerne. 

Sofa kartoffel

At sidde ned det meste af dagen er ikke ideelt for hverken krop eller hjerne.

Hana Burianová, en professor i neuroscience råder os til at få mindst 30 minutters let til moderat træning hver dag eller 15 minutter ved høj intensitet. Hun siger: "Hver gang du træner, skaber du nye hjerneceller, så det er vigtigt at blive ved med at bevæge sig. At være aktiv øger din puls, som pumper mere ilt til hjernen. Det hjælper også med frigivelsen af ​​hormoner, hvilket giver et fremragende miljø for vækst af hjerneceller."

Løb, svømning, cykling og gåture er særligt gode. Prof Burianová siger: "Kombiner både aerob træning og styrketræning på ugentlig basis for at hjælpe med at opnå optimal hjernesundhed."

Junk afhængig

Undgå søde sager og chips.

"Ultraforarbejdede fødevarer, dem med højt indhold af sukker, dårlige fedtstoffer og andre forbindelser, kan have en negativ indvirkning på hjernens sundhed. Det inkluderer forarbejdet kød såsom bacon og pølser, salte snacks, sukkerholdige fødevarer som kager og kiks og sodavand og nogle færdigpakkede måltider. Disse har et højt indhold af salt, hvilket kan øge blodtrykket," advarer Prof Burianová og fortsætter:

"Forskning viser, at forhøjet blodtryk midt i livet kan øge risikoen for demens senere i livet. Højt indtag af raffinerede sukkerarter kan fremme inflammation og oxidativt stress, som kan skade hjerneceller. Det kan også påvirke reguleringen af ​​insulin, hvilket forårsager blodsukkerubalancer, der kan påvirke humøret og evnen til at fokusere."

Hold dig i stedet til en hjernevenlig middelhavsdiæt rig på frugt og grønt, olivenolie, nødder, bælgfrugter og fed fisk.

De ensomme hjerters klub

Mangel på menneskelig kontakt – især kronisk ensomhed – kan skabe kaos på vores hjerner. Prof Burianová siger:

"Det er problematisk for neural plasticitet, som vil blive bremset, hvis der ikke er nye stimuli, og vi ikke interagerer med andre mennesker eller dyr. Ensomheden kan dog være værre, fordi den kan forårsage angst og/eller depression."

Hun siger, at vi bør prøve at interagere med andre, selv flygtigt, hver dag. Tag telefonen eller aftal et møde med vennerne.

En ting ad gangen

Føler du, at du konstant jonglerer med mange opgaver og ikke er i stand til at fokusere på nogen? Prof Burianová siger:

"Langsigtet multi-tasking kan forårsage et fragmenteret sind og overfladisk tænkning, dårlig koncentration og hukommelse, træthed, angst og stress, som alt sammen fører til dårlig hjernebehandling."

Hvis du er overvældet derhjemme eller på arbejdet, så skriv en huskeliste og fokuser på én ting ad gangen. Sæt kryds ved hver af dem, efterhånden som du fuldfører det, og tag pauser for at stå eller bevæge dig.

Sprithund

Indtag af alkohol kan ramme det generelle helbred, inklusive dit mentale helbred.

Prof Burianová rådgiver: "Den konsensus er, at det at drikke kraftigt og regelmæssigt har en alvorlig indvirkning på hjernen."

Alkoholrelateret demens (ARBD) er en tilstand, hvor skader på hjernen kan føre til problemer med humør, hukommelse, balance og empati. Det kan se folk indlagt med delirium efter alkoholabstinenser. Men denne tilstand påvirker kun alvorlige alkoholikere og kan håndteres med medicin og taleterapi.

Det er bedst at holde sig til NHS retningslinjer og ikke drikke mere end 14 enheder alkohol om ugen.

Energiforladt

Er der nogen i dit liv, der suger al din energi fra dig? Manipulerer, gaslighter de eller forsøger de at kontrollere dig følelsesmæssigt? I så fald er det måske på tide at tage et skridt tilbage, for din hjernes skyld.

Prof Burianová siger: "Mangel på støtte fra mennesker omkring os og giftige miljøer, såsom dem, der involverer følelsesmæssige vampyrer, har en skadelig indvirkning på hjernen."

Hun siger, at det kan føre til kronisk stress, angst, depression, mistrivsel, negativ tankegang, mangel på mental fleksibilitet, hurtigere aldring og disposition for autoimmune sygdomme og udbrændthed.

Tune ud

Hvis din iPhone advarer om, at din musik kommer for højt gennem dine hovedtelefoner, så vær opmærksom. Prof Burianová siger:

"Vores sanser behandles og kontrolleres af hjernen, inklusive hørelsen. Al akustisk information projicerer til hjernen, hvor den fortolkes, så hvis vi beskadiger vores høreceller i det indre øre med konstant høj musik, vil ingen information blive sendt til hjernenetværket, og vi vil opleve døvhed."

Altid på telefonen

Det værste, du kan gøre for din hjerne om morgenen, er at få fat i en telefon, iPad eller bærbar computer for at tjekke e-mails. Prof Burianová siger:

"Hjernen bliver reaktiv og indstillet på stressende begivenheder og negativitet, uanset om det er dagens pres eller krig i Europa. Lad dit sind vågne uden teknologi. Tag et glas vand, brusebad og tilbered morgenmad, før du tjekker din telefon."

Mest Læste

Annonce