Foto: Shutterstock

Efter superspreder-begivenhed og få smittede: Kan festivaler alligevel bestå til sommer?

Sundhed

02/06/2021 10:36

LTT

Flere eksperter mener at vi skal passe på med store forsamlinger indtil vi i Danmark er færdig-vaccineret. I sidste uge vandt Brøndby IF Superligaen, Brøndby tog det første mesterskab i 16 år. Det vil nok være det, der står tydeligst for mange Brøndbyfans, men for resten af befolkningen er det nok nærmere de efterfølgende jubelscener der huskes.

Pludselig var der glemt alt om coronarestriktioner og god afstand. Der blev væltet porte indtil Brøndby stadion, der blev krammet og folk stod meget tæt. Det var altså det man kunne karakterisere som en vaskeægte superspreder-begivenhed. Det var sådan en begivenhed, der ville kunne få smitten på Vestegnen til at eksplodere. Sådan er det ikke dog ikke gået. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser tirsdag at der i alt er testet 92 personer positive for covid-19, personer som havde relation til festlighederne på og omkring Brøndby Stadion. Det oplyser DR Nyheder

Kan restriktionerne genovervejes?
Det kan rejse spørgsmål om, vi i Danmark kan genoverveje restriktionerne i forhold til større arrangementer, som for eksempel festivaler, når tusindvis af Brøndby Fans kunne feste og at det kun resulterede i et antal smittede under 100. Lektor og speciallæge i infektionsmedicin Christian Wejse, mener ikke at der er plads til at lempe restriktionerne til TV 2 siger han: “Det her illustrerer jo, at der lige præcis er tale om, hvad jeg vil kalde en betydelig smittespredning. Vi kan se, at en stor forsamling medfører 90 smittede plus dem, de så smitter til. Hvis vi kigger på, hvad vi har haft af enkeltstående begivenheder i Danmark, der har ført til et stort antal smittede, så er den her da et godt stykke opad på den liste.”  

Nedtoner alvoren
Virolog Allan Randrup Thomsen mener, at Styrelsen for Patientsikkerhed har nedtonet alvoren lige lovligt meget, når de kalder det for en begrænset smittespredning. Til TV 2 siger han: “Jeg er ikke overrasket over det her tal. Der er ingen panik, men man skal heller ikke nedtone, at det her ikke er ønskværdigt.” Med det mener Allan Randrup Thomsen, også at der ikke er plads til, at lempe på de restriktioner der er etableret i forhold til store forsamlinger lige nu. 

Lavt antal smittede
Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed, mener ikke at de har haft en letsindig holdning til smitten på Brøndby stadion. Hun mener at set i relation til den store menneskemængde der var samlet at antallet af smittede er det et forholdsvis lille antal der er blevet smittet.

Holder øje med udviklingen
Styrelsen for Patientsikkerhed har holdt øje med begivenheden på Brøndby Stadion og omfanget af smittede løbende, og vil stadig holde et skarpt øje med udviklingen af smittede. 

 

Mest Læste

Annonce