Flere danskere overlever kræft

Sundhed

13/08/2020 10:54

Pelle Lindegaard Bügel

Ifølge en årsrapport fra interesseorganisationen Kræftens Bekæmpelse er der flere danskere overlever kræft. Dog er der også en stigende tendens til, at tidligere kræftpatienter oplever flere sene følger af at have været i et kræftforløb. Det viser rapporten, Kræft i Danmark 2020, som Kræftens Bekæmpelse har udgivet.

Sandsynligheden for at overleve en kræftsygdom stiger. Ifølge Kræftens Bekæmpelses nye årsrapport “Kræft i Danmark 2020” lever 339.000 danskere med eller efter kræft. Det er en stigning på mere end 100.000 personer på bare ti år. 

Dog er det samlede billede af den forfærdelige sygodm ikke udelukkende lutter positiv.

- Det er en glædelig udvikling. Men der er skår i glæden. Mange kræftoverlevere siger, at de døjer med problemer, som de ikke får hjælp til at tackle, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, om rapportens hovedkonklusioner.

Bag denne positive udvikling i, at flere ovlerver, der ligger en massiv indsats med store investeringer i kræftområdet, kræftpakker, der sikrer hurtig udredning og behandling, indførslen af screening, nye behandlingsmuligheder indenfor kirurgi, stråleterapi og medicinsk behandling, samling af behandlingen på færre behandlingsenheder og styrket tværfagligt samarbejde om behandlingen af den enkelte patient. 

Livet efter kræft kan være pinefuldt 

Den stigende overlevelse stiller stadigt større krav til rehabilitering og opfølgning. Det skal sikre, at kræftpatienterne bevarer eller genvinder deres funktionsevne og livskvalitet.

Det kræver i mange tilfælde behandling af de efterfølgende komplikationer, der er forårsaget af selve kræftsygdommen og af de ofte voldsomt belastende behandlinger, som kroppen gennemlever i et kræftforløb. På denne del tegner rapporten et mere dystert billede. 

- Fokus har af helt forståelige grunde været på at redde livet for hvert eneste kræftramte menneske. Vi må bare erkende, at livet efter eller med kræft for nogle kan være særdeles pinefuldt. Og her er slet ikke den samme viden og gode hjælp at hente, som der er under selve kræftbehandlingen, hvor sygehusene stiller op med det helt store batteri, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. 

Knap 6 ud af ti af kræftpatienterne oplyser i en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at de oplever følger efter sygdommen og behandlingen. Knap 40 procent af kræftpatienterne oplyser, at de har et eller flere uopfyldte behov for hjælp. 

Blandt de kræftpatienter, som siger, at de har behov for hjælp, siger 59 procent, at de enten slet ikke, eller kun i mindre grad, har fået den hjælp, de har behov for til at klare de fysiske følger, der medfølger. 

2 ud af 3 kræftpatienter oplever til sammenligning at have psykiske følger i tiden efter deres behandling.

Du kan læse hele rapporten om kræft i Danmark her

Mest Læste

Annonce