Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fødevareekspert afslører: Disse madvarer gør mere skade end gavn

Sundhed

28/01/2024 20:39

Kathrine Frich

De fleste mangler videnskabelige begrundelser for sundheden.

Lige meget om du forsøger at tabe dig eller bare spiser en lille smule bedre, er der ofte 'sundere' muligheder for populære fødevarer og snacks, som du måske kan finde på at række ud efter i butikkerne.

Men ifølge kostguruen Michael Mosley er nogle af disse ikke altid, hvad de ser ud til, og de kan faktisk ende med at gøre mere skade end gavn.

Det skriver Daily Record

Sundhedseksperten, der er berømt for at popularisere Fast 800- og 5:2-diæten, har for nylig advaret diæter om visse fødevarer, der faktisk kan have en negativ indvirkning på dit helbred og dit vægttabsrejse.

Mangler videnskab

Mange fødevarer i dag hævder at være fedtfattige eller fri for 'usunde' ingredienser, så det ville give mening at række ud efter disse, hvis du er på diæt. Men ifølge sundhedsguruen er mange af disse ikke så sunde, som de ser ud til at være.

"I en verden fuld af fødevareproducenter, med smart markedsføring og mangel på videnskab bag deres påstande, kan det ofte blive forvirrende at vide præcis, hvilke fødevarer der er sunde, når du navigerer i supermarkederne," sagde han og fortsatte:

"Med enorme skilte for enden af ​​hver gang, der fortæller dig præcis, hvorfor de nyeste produkter vil vende dit helbred, er det nemt at falde i deres velstillede fælder og bruge en formue på 'sunde' fødevarer, der ikke er så sunde."

Grøntsagschips

Han har delt fire fødevarer, som han vil anbefale at undgå – begyndende med grøntsagschips.

Ifølge Dr. Mosley er disse snacks ikke store nok til at give nogen reel ernæringsværdi og er ikke rigtig sundere end dem, der er lavet med kartofler, på grund af mængden af ​​solsikkeolie, de er stegt i.

Som et alternativ anbefaler sundhedsguruen at vælge rå grøntsager, nødder, frø eller tarmforstærkende surkål og kimchi.

Fedtfattige alternativer

En anden ting, han advarer imod, er produkter, der sælges som 'fedtfattige alternativer'.

Dr. Mosley udtaler, at fedtfattige varer ofte bliver frataget deres næringsstoffer og proppet med sukker og tilsætningsstoffer for at kompensere for smagstabet ved at gøre dem fedtfrie.

Dette kan faktisk føre til blodsukkerstigninger, hvilket forårsager yderligere trang.

Færdig grød

Dernæst færdiglavet grød, hvor du 'bare tilsætter vand'.

Ifølge lægen kan en skål med instant-grød indeholde op til tre skefulde sukker, med nogle mærker, der indeholder svimlende 16 g pr. portion.

Så selvom det er smart, er det altså ikke et sundt alternativ til den hjemmelavede havregrød, hvor man selv ved, hvor meget sukker, man har puttet i.

Salatdressinger

Salater kan være en fantastisk måde at hjælpe dig med at nå dine sundhedsmål, men dressinger på flaske "har en betydelig mængde kalorier pr. portion".

Eksperten sagde:

"De er også fyldt med tilsætningsstoffer, for at forlænge deres holdbarhed, fortykningsmidler, skjulte og andre ubehagelige ting, der simpelthen ikke hører hjemme i dit skab!"

Som et alternativ anbefaler han at lave din egen med lige dele olivenolie til balsamicoeddike eller citronsaft.

Mest Læste

Annonce