Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har vi taget fejl af vinterbadning? Undersøgelse sår tvivl om effekten

Sundhed

17/11/2023 08:18

J. Bøgen

Tager du et dyp i bølgen blå i løbet af vinteren?

Vinterbadning hyldes af mange for sine sundhedsmæssige fordele - men spørgsmålet er, om det nu faktisk også forholder sig sådan.

Forskere fra UiT Det Arktiske Universitet i Norge og fra Universitetssygehuset i Nordnorge har afsløret, at det er uklart, om vintersvømmere naturligt er sundere.

Hovedforfatteren James Mercer fra UiT udtalte: "Det er tydeligt fra denne gennemgang, at der er stigende videnskabelig støtte til, at frivillig eksponering for koldt vand muligvis har visse gavnlige sundhedseffekter.

"Mange af studierne viste betydelige effekter af koldt vand på forskellige fysiologiske og biokemiske parametre. Men spørgsmålet om, hvorvidt disse er gavnlige eller ej for sundheden, er svært at vurdere," siger han til Scottish Daily Express.

"Baseret på resultaterne fra denne gennemgang, kan mange af de sundhedsfordelene, der påstås fra regelmæssig kuldeksponering, muligvis ikke være årsagssammenhænge. I stedet kan de forklares af andre faktorer, herunder en aktiv livsstil, trænet håndtering af stress, sociale interaktioner samt en positiv indstilling. Uden yderligere konklusive studier vil emnet fortsat være genstand for debat."

Kan have effekt på fedt hos mænd

Dog antydede undersøgelsen, at et dyp i iskoldt vand kan reducere dårligt kropsfedt hos mænd og mindske risikoen for lidelser som diabetes.

Forskerne så på 104 studier og fandt, at mange rapporterede betydelige effekter af koldtvandssvømning, herunder også på det gode fedt, der hjælper med at forbrænde kalorier.

De antyder, at dette kan beskytte mod fedme og hjerte-kar-sygdomme.

Gennemgangen indikerede en positiv forbindelse mellem koldtvandssvømning og brunt fedtvæv (BAT), en type godt kropsfedt, der aktiveres af kulde.

BAT forbrænder kalorier for at opretholde kropstemperaturen, modsat "dårligt" hvidt fedt, der lagrer energi.

Undersøgelsen fandt, at kuldeeksponering i vand - eller luft - også synes at øge produktionen af proteinet adiponektin af fedtvæv.

Dette protein spiller en nøglerolle i beskyttelsen mod insulinresistens, diabetes og andre sygdomme.

Ifølge resultaterne øgede gentagne koldtvandsdyk i vintermånederne signifikant insulinfølsomheden og mindskede insulinkoncentrationerne.

Begrænset med god forskning

Meget af den tilgængelige forskning involverede små antal mennesker, ofte af ét køn, og med forskellige vandtemperaturer og saltniveauer.

Den nye undersøgelse rapporterer, at vægttab, bedre mental sundhed og øget libido er blandt talrige sundheds- og velværeudsigter fra tilhængere af regelmæssig koldtvandsdykning eller baseret på anekdotiske tilfælde.

Det kan antage mange former, såsom svømning i koldt vand om vinteren, og det er genstand for voksende interesse over hele verden.

Hovedformålet med gennemgangen var at fastslå, om frivillig eksponering for koldt vand har sundhedseffekter på mennesker.

Forskerne udelukkede studier, hvor folk bar våddragter, utilsigtet kuldeksponering og vandtemperaturer over 20 grader Celsius.

Dog siger de, at der også er behov for uddannelse om de sundhedsrisici, der er forbundet med at tage et dyk i iskoldt vand.

Disse omfatter konsekvenserne af hypotermi samt hjerte- og lungeproblemer, der ofte er relateret til chok fra kulden.

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Circumpolar Health.

Mest Læste

Annonce