Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Højt kolesteroltal og 4 andre røde sundhedsflag, mænd aldrig må ignorere ifølge læge

Sundhed

09/02/2024 13:07

J. Bøgen

Hvis du opdager symptomerne tidligt, kan du måske nå at stoppe sygdommene i at udvikle sig!

Drenge født i 2021-2022 forventes at få en middellevetid på 79,4 år.

For piger født de samme år er tallet 83,1 år.

Mænd har i mange år haft en tendens til at dø tidligere end kvinder, og der er mange årsager til, at det forholder sig sådan.

En ting, der dog går igen, er, at mange mænd er dårlige til at få snakket med deres læge, hvis der dukker noget op, der tyder på, at alt ikke er, som det skal være i kroppen.

Hvorfor det forholder sig sådan, kan der også være mange grunde til, men det er på tide, det bliver ændret. For der er mange leveår at redde, hvis man opdager bestemte sygdomme tidligt - og her får du fem røde flag, du aldrig må ignorere som mand.

Prostatakræft

Med 4500 tilfælde hvert år, er prostatakræft den mest hyppige form for kræft i Danmark.

Symptomerne omfatter pludselige ændringer i urinstrømmen, besvær med at stoppe eller starte med at lade vandet, at man drypper bagefter, ikke at føle sig helt tom og at skulle tisse akut eller hyppigere, især om natten.

"Mens en gradvis reduktion i urinstrømmen, når du bliver ældre, er normal, hvis du bemærker disse pludselige forandringer, har knoglesmerter eller blod i din urin, skal du straks kontakte din praktiserende læge," siger praktiserende læge Dr. Jeff Foster, specialist i mænds sundhed og forfatter til mediet Man.

"Din læge kan henvise dig til en MR og bestille en PSA-blodprøve for at kontrollere antigenniveauet, med en stigning eller et alvorligt fald, der muligvis indikerer prostatakræft."

Mens PSA-niveauer nogle gange er klinisk nyttige, stiger de naturligt og gradvist, efterhånden som du bliver ældre, hvilket betyder, at en test kan give falske negative og positive.

Din praktiserende læge kan muligvis foretage en prostataundersøgelse for at tjekke for forstørrelse, asymmetri eller klumper, men hvis du er nervøs, så del dine bekymringer.

"Hold et vågent øje med din urinfunktion, og hvis noget pludselig ændrer sig, eller du taber dig uden at prøve, så kontakt din praktiserende læge med det samme," siger Dr. Jeff.

Tarmkræft

Hvert år får cirka 5000 danskere tarmkræft, og der er lidt flere mænd end kvinder, der bliver ramt. Tragisk nok koster sygdommen også hvert år 2000 danskere livet.

Symptomerne omfatter ændringer i afføringsvaner, der varer tre uger eller mere (løsere afføring eller forstoppelse), oppustethed, mavesmerter eller en følelse af, at du ikke har tømt dine tarme.

"Flere episoder af lyserødt eller mørkt blod i din afføring over flere uger er et andet vigtigt rødt flag," siger Dr. Jeff.

Mere subtile tegn på tarmkræft hos mænd er træthed og vægttab.

"Vi fanger ofte mænds tarmkræft med en jernmangeltest, fordi det normalt er et resultat af blødninger et sted inde i kroppen," tilføjer lægen.

Du kan også reducere din risiko for tarmkræft ved at holde et sundt BMI og undgå forstoppelse med en kost med højt indhold af fibre, frisk frugt og grøntsager.

I mellemtiden er rygning, alkohol, fedme og en stillesiddende livsstil de største risikofaktorer, og folk, der træner i 45 minutter tre til fire gange om ugen, er mindre udsatte.

Højt kolesteroltal

Dette og højt blodtryk går normalt hånd i hånd. Det kan gradvist stige uden symptomer, indsnævring og beskadigelse af arterier på tværs af kroppen, med risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og skader på nyrer, ben eller penis, afhængigt af hvilke arterier der er indsnævret.

"Hvis du har en familiehistorie med højt kolesteroltal, blodtryk eller hjertesygdomme, bør du styre din kost og livsstil endnu mere omhyggeligt," siger Dr. Jeff.

Det kan også være en overraskelse for mange, at erektil dysfunktion er en tidlig indikator for hjerteproblemer. Mens psykologiske faktorer og hormoner kan føre til erektil dysfunktion, er den mest almindelige årsag en forsnævring af penis' arterier.

"Hvis der sker en arteriesygdom dernede, sker det sandsynligvis også i hjertet," siger Dr. Jeff. "Hvis erektil dysfunktion skyldes arterieskade, er du mere tilbøjelig til at få et hjerteanfald inden for tre år."

Vær ikke flov over at tale med en praktiserende læge. De ser mange patienter om dagen med det samme problem og vil ikke så meget som blinke, når du fortæller om din bekymring.

Type 2 diabetes

Cirka 5,5 procent af den danske befolkning har denne form for diabetes.

Symptomerne omfatter overdreven tørst, flereture på toilettet om natten, mere sult, uforklarligt vægttab, træthed, langsom sårheling og endda kløe omkring kønsorganerne.

Det er anderledes end type 1-diabetes, som normalt begynder i barndommen, når bugspytkirtlen holder op med at virke. Disse patienter har brug for insulin hele livet.

"Mænd er i højere risiko for type 2, fordi deres vægtøgning normalt sidder midt på kroppen, de har en tendens til at spise mindre sundt og drikke mere alkohol," forklarer Dr. Jeff.

Vægtøgning undertrykker testosteron, øger østrogen og fremmer insulinresistens, sænker stofskiftet.

At droppe tomme kalorier som alkohol, lave sunde kostombytninger, samt spise mere frugt og grøntsager, reducere mellemmåltider og holde sig til 2.500 kalorier om dagen (for mænd) vil hjælpe.

Testosteronmangel

Det anslås, at mere end 3000 danske mænd i 2019 led af testosteronmangel, og det er ofte mænd over 40 år, der bliver ramt af den tilstand.

"Der bliver næsten aldrig talt om, da det er blevet kulturelt accepteret, at mænd over 40 bliver federe, mere trætte og vil have mindre sex."

Nogle mænd vil opleve nedsat humør, hjernetåge og mindre effektiv træning. Din læge kan tage en testosteronblodprøve om morgenen for at kontrollere og behandle det.

"Hvis vi får hormonbehandlingen rigtigt, kan det være livsændrende for mænd. Ved at få dit testosteronniveau tilbage til det normale, mindsker det andre sundhedsrisici og forbedrer knogletætheden," slutter lægen.

Kilde: Mirror

Mest Læste

Annonce