Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Høretab og 3 andre mindre kendte tegn på Alzheimers

Sundhed

07/04/2024 15:14

J. Bøgen

Det er den hyppigste demensårsag herhjemme.

Alzheimers sygdom er en af de hyppigste former for demens i Danmark. Ud af de 85-90.000 demensramte herhjemme, udgør Alzheimers faktisk omkring 50.000 af tilfældene.

Det menes, at det skyldes den unormale ophobning af proteiner i og omkring hjernecellerne.

Velkendte tegn, som mange af os ville forbinde med tilstanden, omfatter problemer med hukommelsen, såsom at glemme navne eller nylige samtaler.

Der er imidlertid nogle mindre kendte tegn, der også kan indikere Alzheimers sygdom.

Amanda Philpott, hørespecialist og medstifter af hørespecialisterne Eargym, talte med Express.co.uk for at forklare mere.

Høretab

At en elsket mister hørelsen, kan virke som et typisk tegn på aldring, men Amanda sagde, at der kan være mere i det end som så.

"Forskning viser stigende, at mennesker med høretab har større risiko for at udvikle demens," sagde hun.

"Faktisk har forskning fundet, at ubehandlet høretab er en af de største potentielt ændringsbare risikofaktorer for at udvikle demens.”

"Forskningen er stadig i gang, men en foreslået årsag til dette er den sociale isolation, som høretab kan medføre, hvilket kan føre til den form for kognitiv tilbagegang, der er forbundet med demens.”

"Ud over dette kan den kognitive belastning, som let høretab medfører, bidrage til kognitiv tilbagegang over tid, da ressourcerne bliver omdirigeret fra andre kognitive opgaver til at forstå tale og følge samtaler.”

"Nogle studier har antydet, at ubehandlet høretab kan føre til ændringer i hjernen, der kan være forbundet med kognitiv svækkelse og begyndelsen af demens."

Depression

Det vurderes, at op til 40 procent af personer med Alzheimers lider af depression, fortalte Amanda Express.co.uk.

Hun fortsatte: "I mange tilfælde kan mennesker, der lever med demens, opleve depression som følge af at føle sig socialt isolerede og ensomme.”

"Men forskningen antyder også, at mennesker, der har lidt af depression i midten af livet, har mellem 70 og 80 procent øget risiko for at udvikle demens senere i livet."

Problemer med rumlig opfattelse

En person med demens kan have svært ved at vurdere rum og afstande.

Amanda sagde: "Demens kan beskadige de occipitale lober, som er den del af hjernen, der behandler information om 3D-objekter.

"Dette kan føre til vanskeligheder med at visualisere og opfatte rum, hvilket betyder, at personer med Alzheimers kan have problemer med rumlig opmærksomhed eller at kunne bedømme afstande nøjagtigt.”

"Dette kan manifestere sig som vanskeligheder med at bruge trapper, parkere en bil eller genkende genstande."

Social isolation

Ifølge National Institute for Health and Care Research oplever en tredjedel af personer med mild til moderat demens ensomhed.

Amanda tilføjede: "Dette skyldes, som nævnt ovenfor, at personer med demens kan have svært ved forskellige aspekter af socialisering.

"Isolation kan opstå på grund af hukommelsestab, forvirring, vanskeligheder med at udføre velkendte daglige opgaver og vanskeligheder med at følge samtaler."

De britiske sundhedsstyrelse, NHS, har lavet en liste over symptomer på Alzheimers sygdom, og den inkluderer:

  • Hukommelsestab

  • Forvirring, desorientering og fare for at fare vild på velkendte steder

  • Svært ved at planlægge eller træffe beslutninger

  • Problemer med tale og sprog

  • Problemer med at bevæge sig uden hjælp eller udføre selvplejeopgaver

  • Personlighedsændringer som f.eks. aggression, krav og mistro til andre

  • Hallucinationer (at se eller høre ting, der ikke er der) og vrangforestillinger (at tro på ting, der ikke er sande)

  • Dårligt humør eller angst

Mest Læste

Annonce