Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme - sådan kommer du i gang med at gå ture

Sundhed

27/12/2023 14:40

J. Bøgen

Hvad er det man siger - det bedste her i livet er gratis!

Vi ved alle sammen, at vi bør røre os, men alligevel er der mange danskere, der slet ikke får pulsen nok op i løbet af ugen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler faktisk mindst 30 minutters fysisk aktivitet ved moderat intensitet hver dag, hvis man er over 65 år.

Men det betyder ikke, du skal holde øje med det næste tilbud i det lokale træningscenter.

Noget af det bedste motion er faktisk gratis, og det er noget, stort set alle kan - gåture!

For selvom gåture for nogle måske mere er et middel til at komme fra A til B, så ændrer det ikke på, at vi får en lang række sundhedsfordele med, når vi er ude og bevæge os. Også selvom det "kun" er en gåtur.

Ifølge Bevæg Dig For Livets hjemmeside er gang med til at sænke blodtrykket, øge kalorieforbrændingen, forebygge hjertekarsygdomme, styrke det mentale helbred og meget andet godt.

Men en ting er, at man gerne vil gøre noget godt for sig selv. Noget helt andet er at få det gjort til en vane - særligt nu, hvor temperaturerne falder og mørket fylder en stadig større del af døgnet.

Derfor får du her 6 tips til, hvordan du for det første kommer i gang med at gå regelmæssigt, og ikke mindst hvordan du får gåturene gjort til en vane!

6 tips til at komme i gang med at gå

  1. Det, at du tæller dine skridt, kan have en motiverende effekt. Det er bevist, at tæller man sine skridt, så går man simpelthen mere.

  2. Sæt dig ned og tænk over din dagligdag. Hvordan kan du få gåturen ind i din daglige rutine?

  3. Kan du udskifte passiv transport – den, der foregår med fx bil – med aktiv transport? Prøv at stille bilen lidt længere væk, når du skal på arbejde eller ud og handle, og gå resten af vejen. Eller tager du bussen, så stå af et par stoppesteder før, og gå et eller to stoppesteder.

  4. Mange siger, at de ikke har tid til at gå. Prøv at tænke det igennem. Kunne du skifte en halv times fjernsynstid ud med en gåtur?

  5. Find skridt i hverdagens gøremål. Har du have, så slå græsset selv i stedet for at betale dig fra det. Også hundeluftning er rigtig godt for skridttælleren – så gå en tur med hunden i stedet for at lukke den ud i haven.

  6. Ud over at melde dig til GÅ MED kan du også finde dig en gå-makker. Det kan være din ægtefælle eller en ven.

Kilde: Bente Klarlund Pedersen, Hjerteforeningen

Mest Læste

Annonce