Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Læge advarer: 4 situationer, hvor du ikke bør bruge vand fra hanen

Sundhed

29/01/2024 12:41

J. Bøgen

Det kan give nogle slemme infektioner.

Mens postevand er sikkert at drikke i mange lande, herunder Danmark (gudskelov!), bør du måske tænke to gange, før du bruger det til at rense visse kropsdele eller i visse husholdningsprodukter.

Den amerikanske familielæge Dr. Jen Caudle udsendte advarslen på sin TikTok-kanal. Den første situation for at undgå at bruge postevand, sagde hun, er til næseskylning.

1. Brug det ikke til næseskylning

Postevand er ikke sikkert at bruge som næseskyl, fordi det ikke er tilstrækkeligt filtreret eller behandlet, sagde Dr. Caudle.

Hun tilføjede: "Noget postevand har faktisk lave niveauer af organismer, der kan forårsage potentielt alvorlige infektioner.

"Så når det kommer til din, din næseskylning, så brug venligst kun destilleret, sterilt eller tidligere kogt vand."

Det bør nævnes i denne sammenhæng, at vandkvaliteten varierer markant i USA, alt efter hvor man befinder sig. I Danmark er postevand generelt af høj kvalitet, når det kommer til rensning, men der er eksempler på, at postevand herhjemme indeholder bakterier og mikroorganismer som legionella.

2. Øjne

Der er masser af forskellige bakterier i postevand, der kan forårsage øjeninfektioner - nogle der er virkelig grimme i øvrigt, sagde Dr. Caudle.

Med kontaktlinsebrugere i tankerne rådede hun: "Brug ikke postevand til dine kontaktlinser. I stedet skal du rengøre, skylle og desinficere dine kontaktlinser med kommercielt fremstillede sterile opløsninger, før du sætter dine linser i øjnene."

"Brug ikke postevand eller hjemmelavede opløsninger eller noget lignende til at desinficere eller opbevare kontaktlinser."

3. CPAP-maskiner

Ikke alene indeholder postevand potentielt bakterier, men det kan indeholde mineraler, der kan gøre skade på din CPAP-maskine, advarede Dr. Caudle.

Kontinuerlig positivt luftvejstryk (CPAP) terapi er en almindelig behandling for obstruktiv søvnapnø, hvor en maskine bruger en slange forbundet til en maske eller næsestykke til at levere konstant lufttryk for at hjælpe dig med at trække vejret, mens du sover.

I danske befolkningsundersøgelser er fundet, at ca. 10-15 procent mænd og 5-8 procent kvinder i alderen 40-60 år har obstruktiv søvnapnø, så det er markant mere udbredt, end man måske tror.

Dr. Caudle sagde: "Så med din CPAP er destilleret vand det bedste valg."

4. Luftfugtere

Luftfugtere er enheder, der tilfører fugt til luften for at forhindre tørhed, der kan forårsage irritation i mange dele af kroppen.

Dr. Caudle sagde: "Følg anvisningerne på æsken, men generelt har destilleret vand en tendens til at være bedst."

Mest Læste

Annonce