Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lægens råd: Sådan stopper du med at ryge og mindsker risikoen for at begynde igen

Sundhed

17/03/2024 11:46

J. Bøgen

Det er ikke en god idé at gå "kold tyrker".

Har du forsøgt at ryge uden hjælp? Her får du lægens aller bedste råd.

Vi har kendt farerne ved at ryge i årtier nu, men det kan være ekstremt svært at stoppe. Hvis du desperat ønsker at holde op med vanen, men kæmper med at tage en kold tyrker, er du bestemt ikke alene.

Det skriver Daily Star.

I alt 19 pprocent af danskerne ryger dagligt eller lejlighedsvist. Blandt 20-24-årige er det knap hver fjerde, og blandt kortuddannede er det 27 procent.

Størstedelen af dem, der ryger, begyndte at ryge regelmæssigt inden de fyldte 18 år. Hele 75 procent af dem, der ryger dagligt, vil gerne stoppe.

Det er dog ikke altid nemt at slå afhængighed, og det kan kræve meget arbejde og viljestyrke.

Tag ikke en kold tyrker

Rygere, der ønsker at holde op er blevet fortalt, at det ikke er den kolde tyrker, der er vejen frem.

Forskning har vist, at kun 4 procent af dem, der går "kold tyrker", forbliver røgfri efter et år. Og næsten 90 procent af dem, der forsøger at holde op, vil begynde at ryge igen, trods deres bedste indsats.

En praktiserende læge Dr. Sarah Jarvis afslører den bedste måde at afbryde vanen for altid.

"Den mindst effektive måde er at gå 'kold tyrker' uden støtte fra en sundhedsperson," fortæller hun.

I stedet anbefaler lægen at søge hjælp fra rygestoprådgivere og bruge nikotinerstatningsterapi (NRT) for at forbedre dine chancer for at holde op.

Gør brug af tilbuddene

NRT-produkter kommer i plastre eller sugetabletter fra mærker som NiQuitin, Nicorette og Nicotinell, og de kan være med til at mindske trangen til at ryge cigaretter.

En videnskabelig litteraturgennemgang, der undersøgte 150 forskellige enheder, viste, at folk var 50-70 % mere tilbøjelige til at holde op, når de brugte erstatningsterapier:

"At fjerne nikotin kan forårsage hovedpine og andre fysiske abstinenssymptomer, men der er også den psykologiske afhængighed. Beviset er, at dine chancer for at holde op med succes er meget bedre, hvis du tackler en afhængighed ad gangen. At få støtte fra en rygestoprådgiver eller bruge rygestophjælpemidler som nikotinerstatningsprodukter er begge dele mere effektivt end at forsøge at holde op på egen hånd," fortæller Dr. Sarah Jarvis og fortsætter:

"Men at kombinere de to er stadig mere effektivt i forhold til sandsynligheden for, at du holder op med succes på lang sigt. NRT-produkter giver dig mulighed for først at koncentrere dig om at overvinde vanen med at ryge i visse situationer. Dette øger chancerne for succes i det lange løb."

Vand, distraktion og belønning

Dr. Jarvis anbefaler også, at du fokuserer på årsagerne til, at du besluttede at holde op i første omgang.

At skrive dine grunde ned vil hjælpe med at cementere dem og kan hjælpe dig med at få succes. Hun råder også til at øge dit vandindtag, finde nye måder at slappe af på, træne mere og fokusere på de økonomiske fordele ved at holde op.

En undersøgelse offentliggjort i New England Journal of Medicine viste, at folk, der havde et økonomisk incitament til at holde op, havde en bemærkelsesværdig succes.

Du kan prøve at lægge de penge, du sparer, til side for at købe dig noget godt i slutningen af ​​hver måned.

Distraktion kan også være nøglen, når man forsøger at komme over en afhængighed.

Eksperter hos QuitSmokingCommunity.org foreslår at gå en tur eller mødes med en ven, hvis du føler en trang dukker op. At bruge hypnoterapi for at holde op med at ryge har også vist sig effektivt.

Mest Læste

Annonce