Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ekspert råder til at undgå disse "store fejl", når vi skifter til sommertid

Sundhed

29/03/2024 06:24

J. Bøgen

I det mindste har vi en ekstra fridag mandag!

Natten til søndag d. 31. marts, altså denne weekend, skal vi sætte urene frem kl. 2.00, så klokken i virkeligheden bliver 3.00.

Ja, det er ved at være den tid på året, hvor vi går over til sommertid, og det betyder også, at vi allerede nu kan indstille os på en hårdere start på ugen mandag morgen.

Alene tanken om at få en time mindre på øjet kan gøre en mere træt, men i stedet for at gå og bekymre dig om det, kunne det være, du skulle forsøge at tilpasse dit indre ur, så det er klar til tids-ændringen?

Heldigvis findes der kloge mennesker, der kan give os nogle råd til, hvordan vi undgår at blive helt bombede af den mindre times søvn!

Starter før, vi går i seng

Det viser sig, at der er et par ting, der ikke bør gøres op til sengetid, og når du vågner om morgenen.

Madras Onlines søvnekspert, James Wilson, siger, at vi bør undgå at sove på vores normale tidspunkt, når urene skifter.

"For mange af os er det største problem med, at urene skifter, den stress, det forårsager os. Vi er nødt til at sætte det i perspektiv, når det kommer til, hvordan det påvirker vores søvntiming. De fleste af os vil ligge i mere end en time hver weekend, så justeringen af ​​opvågningstiden er ikke så stor. Den ene ting, jeg dog vil sige, er, at du søndag aften ikke skal skynde dig i seng for at falde i søvn på dit normale tidspunkt," siger han og fortsætter:

"Gå i seng, når du er søvnig, og prøv nogle af eksemplerne på egenomsorg i forskningen for at slappe af før sengetid. Derudover skal du få naturligt lys tidligt på dagen, dette hjælper med at indstille dit kropsur og kan hjælpe din krop til at tilpasse sig ændringen hurtigere. For de fleste af os efter en eller to nætter vil vi have justeret."

Drop den lange lur

Selvom det kan være fristende at tage en lang lur i løbet af dagen, hvis du føler dig træt, er det bedst at undgå dette ifølge søvnvidenskabscoach Carlie Gasia fra Sleepopolis.

"At tage en kort power-lur midt på dagen (især efter en dårlig nattesøvn) kan faktisk hjælpe dig med at tilbagebetale noget af din søvngæld og fremskynde din restitution. En lur på 15-20 minutter omkring kl. 14.00 kan give dig et stort boost i energi og forbedre din kognitive funktion, alt imens du hjælper dig selv med at undgå den groggy følelse bagefter," forklarer hun

Eksperten foreslår også, at du forbereder det indre ur ved at gå i seng 15-20 minutter tidligere op til søndag, så din krop kan vænne sig til ændringen.

Til sidst foreslog Carlie at bruge det ekstra dagslys til din fordel.

"Vores kroppe bruger lys til at fortælle vores indre ur, hvad klokken er, og vores døgnrytme, hvornår det er tid til at sove eller være vågen. Hvis du maksimerer lyset om morgenen og minimer lyset om aftenen, vil dit indre kropsur have en bedre chance for jævnt at tilpasse sig tidsændringen."

Et helt grundlæggende råd

Uanset hvor tidligt eller sent du går i seng, er det vigtigt, at du har en god rutine på plads for at hjælpe dig med at få den bedste hvile, du kan.

For at hjælpe alle, der måske er i tvivl om, hvad de skal gøre, har Betway gennemført et eksperiment for at afsløre, hvilke aktiviteter du bør lave før sengetid for at få den bedst mulige nattesøvn.

Meditation rangerer som den bedste aktivitet til at hjælpe dig med at sove, hvilket fører til en gennemsnitlig søvnkvalitetsscore på 88 procent og kun 12 minutter tilbragt vågen i løbet af natten i gennemsnit.

At lave en ansigtsmaske før sengetid er den næstbedste aktivitet for god søvn, med en gennemsnitlig søvnscore på 90 procent – den højeste af alle analyserede aktiviteter.

Men de værste ting, du kan gøre før sengetid, omfattede at se true crime-dokumentarer eller gyserfilm, så disse skal helst undgås, hvis du vil sove trygt igennem natten.

Mest Læste

Annonce