Nyt studie viser, hvor farligt selv små mængder alkohol kan være for unge. Foto: Shutterstock
Nyt studie viser, hvor farligt selv små mængder alkohol kan være for unge. Foto: Shutterstock

Nyt studie kan føre til nul alkohol for mennesker under 40 år

Sundhed

07/02/2024 09:02

J. Bøgen

Verdens største undersøgelse af emnet bringer dårlige nyheder til de, der elsker en kold øl eller et glas vin.

Mennesker under 40 år bør slet ikke drikke alkohol.

Det er konklusionen i et nyt, kæmpestort studie, der er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Det er et løbende studie med titen Global Burden of Diseases study, som producerer de mest omfattende datagrundlag omkring sygdom og død i Verden. Og for fire år siden nåede selv samme studie frem til, at bare en lejlighedsvis drink var skadelig for helbreddet. Dengang anbefalede studiets forfattere, at regeringer opfordrede befolkningerne til helt at holde sig fra alkohol.

Men efter en stor gennemgang af de globale data, er eksperterne bag studiet nået frem til, at at unge mennesker har større risiko for at få helbredsproblemer, hvis de drikker alkohol, end ældre mennesker har.

Det skriver The Guardian.

Så lidt alkohol skal der til

Forskerne definerede en drink som et glas på 100 ml med rødvin på 13 procent og en dåse eller flaske på 375ml med øl på 3,5 procent. Til sammenligning har en pilsner fra både Tuborg og Carlsberg en alkoholprocent på 4,6.

Og det er her, de dårlige nyheder for alkoholelskere dukker op. For forskerne fandt nemlig ud af, at for mænd i alderen 15 til 39 år skulle der ikke mere end bare 0,136 drink om dagen til, før det havde en negativ indvirkning på helbredet. For kvinder i samme aldersgruppe tyder det på, at det risikoniveauet ligger på 0,273 drink om dagen.

"Vores budskab er simpelt: unge mennesker bør ikke drikke alkohol," lyder den ildevarslende konklusion fra en af forfatterne bag studiet, Dr. Emmanuela Gakidou, professor Washingtons Universitets medicinske afdeling.

Mere end en milliard mennesker indtager skadelige mængder

Forfatterne bag studiet estimerer, at der på verdensplan var 1,34 milliarder mennesker, fordelt på 204 lande, der drak skadelige mængder alkohol i 2020.

Og undersøgelsen viser videre, at 59 procent af de mennesker mellem 15 og 39 år - altså netop den aldersgruppe, hvor alkohol ikke har nogen positive indvirkninger på helbredet overhovedet.

Til gengæld er listen over negative virkninger af alkoholindtaget lang: skader relateret til beruselse, biluheld, selvmord og mord, bare for at nævne nogle af dem.

Tre fjerdedele af de, der drak skadelige mængder alkohol, var mænd.

Alkohol er bedre, jo ældre du bliver

Men faktisk fandt eksperterne bag studiet ud af, at alkohol kan have en positiv virkning på helbredet - hvis du er 40 år eller ældre og ikke har nogen eksisterende helbredsproblemer.

Og det er altså ikke sådan, at du skal tage dine bedste venner under armen og drikke dig i hegnet af den grund. Forskerne siger nemlig, at det er små mænger alkohol, som for eksempel et lille glas rødvin om dagen, der kan have en positiv virkning på risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, stroke og sukkersyge.

Studiet fandt dog også ud af, at vi kan tillade os at drikke lidt ekstra, når vi runder 65 år. Fra den alder og op tyder det nemlig, ifølge forskerne, på, at vi kan drikke op til tre genstande om dagen og stadig opnå de positive virkninger af at drikke alkohol.

Mest Læste

Annonce