SSI-overlæge tror, at abekopper-virusset har muteret, så det bedre kan smitte mennesker. Foto: Shutterstock
SSI-overlæge tror, at abekopper-virusset har muteret, så det bedre kan smitte mennesker. Foto: Shutterstock

Overlæge: Abekopper ser ud til at have muteret

Sundhed

24/05/2022 09:41

J. Bøgen

Der er fundet to tilfælde af abekopper i Danmark, og yderligere tre tilfælde er ved at blive undersøgt. Ifølge SSI-overlæge ser det ud til, at virussen er muteret og nu bedre kan smitte mennesker.

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper, og yderligere tre tilfælde er ved at blive undersøgt.

Det oplyser professor og overlæge i Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, til Go' Morgen Danmark på TV2.

"Det er ligesom i de andre europæiske lande, der får flere tilfælde på samme tid, hvilket er højst usædvanligt," siger Anders Fomsgaard.

Han oplyser, at der er tale om en person, der er kommet hjem fra en rejse til Spanien. Også i det første tilfælde, der blev konstateret mandag, var der tale om en mand, der havde været på en rejse til den spanske ø Gran Canaria.

Spanien er sammen med Storbritannien og Portugal lige nu de lande med flest smittetilfælde, og ifølge WHO kan der være tale om smittespredning ved en rave-fest i Spanien, hvor op til 80.000 personer deltog.

Det samme lyder fra Anders Fomsgaard:

"I flere andre af landene har der også været rejser til nogle festivaller – pride-festivaller – og det er der, vi ser, at udbredelsen er."

Flere smittede har været i Spanien

En af Verdenssundhedsorganisationens (WHO) førende rådgivere David Heymann oplyste mandag til nyhedsbureauet AP, at den usædvanlige smittespredning med abekopper i flere lande kan skyldes to tilfældige begivenheder med raves i Belgien og Spanien, hvor smitte er sket gennem seksuel kontakt.

Det fremgår ikke, hvilke fester der er tale om, men ifølge NBC undersøger de spanske myndigheder lige nu, om smitte med abekopper har forbindelse til et Gay Pride-arrangement, der blev holdt på De Kanariske Øer.

Også i Tyskland undersøger myndighederne, om smittetilfælde har forbindelse til arrangementet på De Kanariske Øer, men mindst en af de smittede personer er ifølge de tyske myndigheder blevet smittet på en klub i Berlin, oplyser det tyske medie Deutschlandfunk.

Abekopper er ikke en kønssygdom

Abekopper er ikke en kønssygdom, og i Afrika er sygdommen hovedsageligt blevet spredt til mennesker gennem tæt kontakt til dyr som for eksempel gnavere.

Af samme grund har flere lande gennem længere tid ved rejse til eksempelvis det vestafrikanske land Nigeria anbefalet ikke at røre ved døde dyr eller indtage såkaldt bushmeat – altså kød fra vilde dyr.

Samtidig har der indtil nu ikke været tale om smittespredning i lande uden for Afrika, fordi abekopper ikke normalt smitter nemt mellem mennesker.

Det billede ser imidlertid nu ud til at have ændret sig.

"Vi ved, at abekopper kan sprede sig, når der er tæt kontakt med læsionerne (blærer, red.) fra en person, der er smittet, og det ser ud til, at seksuel kontakt nu har forstærket denne smitte," siger David Heymann.

Virussen kan have muteret i Afrika

Ifølge Anders Fomsgaard kan virologernes undersøgelser af generne fra virussen indtil videre fortælle to ting.

"Der er måske allerede sket en mutation i Afrika, som gør at denne virus trives bedre i mennesker, end den har gjort før. Det andet, vi kan se, er, at det er ét smittetilfælde fra Afrika, der har bredt sig til alle de her mennesker i én smittekæde i Europa."

Han oplyser samtidig, at det ser ud til, at mange af de smittede har været i kontakt med hinanden i de samme miljøer.

Smitter ved tæt kontakt

Sundhedsmyndighederne i flere lande meldte i sidste uge ud, at størstedelen af smittetilfældene er sket blandt mænd, der har sex med mænd.

Også de danske sundhedsmyndigheder meldte fredag ud, at der kunne være en øget risiko for smitte med abekopper ved sex, ligesom Sundhedsstyrelsen har kontaktet AIDS-fondet og LGBT+ Danmark for at få hjælp til at skabe opmærksomhed om smitterisiko i de grupper.

"Sandsynligheden for yderligere smittespredning af virussen gennem tæt kontakt, for eksempel ved seksuel kontakt blandt personer med flere partnere, bliver betragtet som høj," lød det mandag fra direktøren for det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC), Andrea Ammon.

Til AP oplyser den britiske virolog ved Imperial College i London, Mike Skinner, at seksuel kontakt i sagens natur indbefatter tæt kontakt, hvilket formentlig vil øge risikoen for smitte uanset en persons seksuelle orientering og smittemåde, siger han.

Mest Læste

Annonce