Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Overraskende undersøgelse: Pomfritter kan øge risikoen for angst og depression

Sundhed

29/04/2023 13:45

Redaktionen

Ny forskning har vist, at stegt kartoffelbaseret mad, især pommes frites, kan øge risikoen for angst og depression.

Undersøgelsen er offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences. Den peger på, at stoffet akrylamid som en mulig årsag til øget risiko for problemer med angst og depression.

Tidligere forskning har også vist en sammenhæng mellem ultraforarbejdede fødevarer og kognitive problemer.

Det er derfor vigtigt, at man tager kostvaner seriøst og er opmærksom på, hvorledes kosten påvirker både krop og sind.

Den ny undersøgelse slår fast, at pommes frites og andre stegte kartoffelbaserede fødevarer kan have alvorlige konsekvenser for vores mentale sundhed.

Det er kinesiske forskere, der har påvist, at hvis man øger forbruget af stegt kartoffelbaseret mad, især pommes frites, stiger risikoen for angst med 12% og depression med 7%.

De seneste forskningsresultater peger på en stigende forekomst af mentale diagnoser. Ifølge National Institute of Mental Health oplevede cirka 21 millioner voksne i USA mindst en "stor depressiv episode" i 2020. Det var mens COVID-19-pandemien var på sit højeste.

Selvom undersøgelsens resultater er bekymrende, mener en af dens forfattere, Yu Zhang, at man ikke behøver at gå i panik.

Nogle eksperter stiller også spørgsmål ved, hvad der kommer først: depression eller overforbrug af den lette mad. Flere eksperter mener, at netop mentale problemer får mennesker til at springe over, hvor gærdet er lavest i forhold til maden. Og derfor kan noget af sammenhængen forklares med det.

En anden ekspert, Jonathan Stea, der er klinisk psykolog har udtrykt skepsis over for undersøgelsens resultater og påpeger, at mental sygdom ikke bare kan tilskrives en enkelt faktor som f.eks. et overforbrug af pommes frites.

Uanset årsagen er det klart, at kosten har en betydelig indvirkning på vores mentale sundhed.

Ved at undgå stegte kartoffelbaserede fødevarer og ultraforarbejdede fødevarer og i stedet vælge sundere fødevarer, kan vi potentielt forbedre vores mentale sundhed og trivsel.

Mest Læste

Annonce