Det er altafgørende at få vaccineret de små mod influenza. Foto: Shutterstock
Det er altafgørende at få vaccineret de små mod influenza. Foto: Shutterstock

Professor advarer om nedlukning, men ikke på grund af corona

Sundhed

27/06/2022 09:24

Jens Asbjørn Bøgen

Det er afgørende, at en bestemt gruppe danskere bliver vaccineret til efteråret. Men det er ikke de ældre, og det er ikke mod corona.

Siden corona blev en del af vores liv, har ordet nedlukning fået en helt ny betydning i vores bevidsthed.

Og vi kan ikke ånde lettet op og glemme de elendige perioder endnu - i hvert fald ikke, hvis man spørger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme og en del af regerings referencegruppe i epidempihåndtering.

Men det er ikke nødvendigvis corona, der vil være skyld i den næste nedlukning, advarer han.

For hvis ikke influenzavaccinationen af særligt de 2-6-årige kommer betragteligt op i gear, kan vi godt begynde at indstille os på nedlukninger i vores lille land igen til efterår og vinter.

"Vi ved med influenza, at børnene er motor, og derfor er det afgørende at få dem vaccineret," siger han til TV 2.

Realistisk risiko for kombineret epidemi

Jens Lundgren mener, at det er et realistisk scenarie, at der til vinter kan komme en så omfattende corona- og influenzaepidemi, at vores hospitalsvæsen bliver ekstremt overbelastet. Derfor er det alfa og omega at få vaccineret den gruppe, der forventes at drive smitten, altså de små.

Konkret har Jens Lundgren et mål om, at 90 procent af de 2-6-årige bliver vaccineret mod influenza.

Men ser man på vaccinationstallene fra 1. oktober 2021 til 15. januar i år, er der dårlige nyheder. Her blev kun omkring 30 procent af den aldersgruppe vaccineret - det svarer til omkring 109.000 børn.

Brostrøm: Mere information og bedre logistik

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, deler Jens Lundgrens holdning om, at det er afgørende at få børnene vaccineret mod influenza.

Tilbuddet om influenzavaccine til børn vil gælde fra 1. oktober, samtidig med at der åbnes for fjerde stik mod coronavirus til alle borgere over 50 år.

Inden da bliver alle sejl sat ind på at informere forældrene om, at de skal lade deres små poder blive vaccineret.

Vi starter en informationskampagne fra midten af september, og så skal vi generelt gøre det nemmere at få vaccinen, så forældre ikke skal sætte en hel dag af, ligesom flere oplevede sidste år," siger han til TV 2.

Det skal også siges, at sidste år var første gang, at Sundhedsstyrelsen anbefalede influenzavaccine til børn. Den bliver givet gennem næsespray i de fleste tilfælde hos egen læge. Så man kan argumentere for, at en del af forklaringen på den lave tilslutning kan være en svær start.

Nedlukninger ikke på tegnebrættet

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen vil vaccination mod influenza af børn på to til seks år kunne halvere antallet af tilfælde med influenza. Derfor er det langtfra ligegyldigt, at børn bliver vaccineret, mener Søren Brostrøm.

På et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen og sundhedsmyndighederne lød det, at der vil komme en smittebølge med både corona og influenza til efteråret.

Det blev dog samtidig gentagne gange slået fast, at der ikke er udsigt til restriktioner eller nedlukninger.

Mest Læste

Annonce