Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Psykologpar har fundet svaret: Her er hemmeligheden til at blive sammen hele livet

Sundhed

20/11/22 1:53

Jens Asbjørn Bøgen

De har talt med 40.000 par i løbet af 50 år!

Efter 50 års research, er forskere nu tættere end aldrig før på at kunne svare på, hvad er kærlighed, og hvordan finder vi den eneste ene, der vil gøre os glade. 

Et psykologpar, som selv har været gift med hinanden i 35 år, har nemlig brugt 50 år på at tale med intet mindre end 40.000 par, der skulle til at begynde i parterapi - og ifølge psykologerne, er der en lille detalje, der viser sig at være den mest afgørende faktor i forhold til, om et par bliver sammen.

"Bids for connection", eller på dansk, “bud på tilslutning”.

Det lyder lidt kringlet, men lad mig forklare:

Når et par vender sig mod hinanden, udviser de det symptom der hedder “bud på tilslutning” ("bids for connection.”)

Det kan være alt fra små uskyldige blikke, til at få øjenkontakt ved navns nævnelse, til større ting som dybere behov, der skal opfyldes. Det starter alt sammen med at man har et “bud på tilslutning”-øjeblik.

Et lykkeligt par er i stand til at opfange hinandens “bud for opmærksomhed” og er i stand til at tilsidesætte egne behov for at yde den nødvendige hjælp, partneren har brug for. 

Et eksempel: 

Din partner sidder og scroller på mobilen og udbryder “Åh, det er en spændende artikel” (Det er et “bud på tilslutning”-opråb)

Der kan man reagere på på tre forskellige måder. 

Den første: Man anerkender at partneren har fundet noget, og byder ind, “okay, hvad handler artiklen om?”Her forstærker man hinanden. 

Den anden: Du kan aktivt ignorer din partner, fortsætte med at skrive din email færdig, og så ellers bare holde øjenkontakten med skærmen. 

Den tredje: Du kan blive irritabel, og surt vende dig mod din partner og udbryde - “Kan du ikke se jeg i gang med noget eller hvad?!” Her lukker du deres behov for “bud på tilslutning” fuldstændigt ned, og tager ikke højde for din partner.

Det lyder måske langt ude, at "bud på tilslutning" kan være en så afgørende faktor i forhold til at finde ud af, om et par bliver sammen hele livet.

Men faktisk udførte psykologerne bag studiet en test, hvor de var i stand til med 94 procents (!!!) præcision at forudse, om at par ville blive sammen - efter kun at have observeret parret i 15 minutter.

Og det var netop "bud på tilslutning", der var en af de største afgørende faktorer i det forsøg

Hvis du vender dig mod din partner og engagere dig i dem, så opbygges det tiltrækning imellem jer. En fornemmelse af teamwork, og det vil gøre kommende konflikter og situationer nemmere at håndtere i fællesskab.

Det er selvfølgelig ikke muligt ALTID at vende sig imod sin partner rent fysisk, men studiet viser, at par, der har været sammen i mere end seks år, typisk vender sig mod hinanden 86 procent af tiden, hvor skilsmisse forholdene kun vender sig 33 procent af tiden.

Du kan læse psykologernes tips til, hvordan man kan bruge denne her viden i sit eget forhold, ved at læse artiklen her.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce