Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjælden og dødelig: Tjek dine øjne for disse symptomer

Sundhed

02/03/2024 14:04

J. Bøgen

Der er mange, der ikke ved, at nogle øjensygdomme kan koste os livet.

Sundhedseksperter har udsendt en advarsel om et rødt flag, der kan være et tegn på øjencancer, som kunne pege på den sjældne, men dødelige sygdom.

Antallet af personer, der diagnosticeres med denne sjældne form for kræft, forventes at stige i Storbritannien i de kommende år, som Cancer Research afslører, at 850 mennesker diagnosticeres med sygdommen hvert år.

Det forventes, at dette tal stiger til over 2.000 nye tilfælde om året inden 2038.

Ifølge Øjenforeningen er der omkring 50 nye tilfælde af den særlige type kræft i Danmark hvert år.

At opdage øjencancer er ekstremt vigtigt, når det kommer til at finde den mest effektive behandling og også øge overlevelsesraten - som i øjeblikket ligger på 60 procent. Mennesker skal være opmærksomme på, at symptomer på øjencancer let kan forveksles med mindre alvorlige sygdomme, rapporterer Mirror.

Dette skal du være opmærksom på

Noget så simpelt som sløret syn kan skyldes mange øjenlidelser, men det kan også være et advarselssignal om den sjældne kræft. Der er forskellige typer af kræft, der påvirker øjet, men den mest almindelige er øjenmelanom.

Melanom er en kræfttype, der udvikler sig fra pigmentproducerende celler kaldet melanocytter. Melanom i øjet påvirker normalt øjeæblet, men kan sommetider påvirke øjenlåget eller den tynde membran, der dækker forsiden af øjet.

Hvis det ikke behandles, kan denne kræft sprede sig til andre dele af kroppen, herunder lungerne. NHS har sagt, at selvom øjencancer muligvis ikke præsenterer sig med symptomer, kan det opdages under en rutinemæssig øjenundersøgelse.

Andre symptomer på øjencancer inkluderer:

  • Skygger

  • Bølgende linjer i dit syn

  • Sløret syn

  • En mørk plet i dit øje, der bliver større

Det er vigtigt at huske, at ovenstående tegn ikke nødvendigvis betyder, at du har kræft. Problemer som konjunktivitis kan forårsage symptomer som irriterede øjne eller sløret syn, som kan behandles med antibiotika.

Årsagerne til øjencancer er ikke helt klare, men nogle faktorer kan øge risikoen for, at det sker. Dette inkluderer unormale modermærker, en lysere øjenfarve eller lysere hud.

Kilde: Daily Record

Mest Læste

Annonce