Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skal du til julefrokost? Det sker der med din krop efter 24 timer uden søvn

Sundhed

06/12/2023 11:14

J. Bøgen

Måske værd at tænke over inden decembers festligheder ...

Planlægger du en nat uden søvn i denne festtid?

Udover at føle sig elendig dagen efter viser det sig, at der er en hel række ekstra problemer forårsaget af at være vågen for længe, som måske bør få dig til at genoverveje.

Ifølge eksperter forårsager blot én nat uden søvn en 'bølgeeffekt' af kaos i vores kroppe, som bliver farligere jo flere timer, der går.

Måske værd at tænke over, når man skal til julefrokost ...

Efter 18 timer vågen (svarende til at vågne kl. 8 om morgenen og gå i seng kl. 2 om natten næste dag) begynder blodtrykket at stige, og hjertet bliver nødt til at arbejde hårdere for at udføre sit job.

For personer med underliggende hjertelidelser kan dette øge sandsynligheden for et hjerteanfald eller slagtilfælde.

Desuden ses der faldende testosteronniveauer, energiniveauer og immunforsvar ved 18-timers mærket, hvor naturlige "kampceller", der bekæmper bakterier og vira, bliver mindre effektive.

Svarer til 4 genstande alkohol

Centers for Disease Control and Prevention (det amerikanske svar på Sundhedsstyrelsen, red.) hævder, at det at være vågen i 24 timer svarer til at drikke fire glas vin eller øl – hvilket måske er grunden til, at du føler dig tømmermændsagtig med træthed, selvom du har undgået alkohol.

Når du har været vågen så længe, vil du opleve reducerede reaktionstider, sløret tale og langsommere tænkning, samt irritabilitet, øget stress, nedsat koncentration og trang til mad.

Studier har vist, at søvnberøvede teenagere spiste 210 flere kalorier den næste dag for hver time, de mistede søvn, mens trætte mennesker er mere tilbøjelige til at bruge penge på junkfood.

Efter 36 timer uden søvn

Efter 36 timer uden hvile kan du begynde at opleve korte perioder med ufrivillig søvn, der varer op til 30 sekunder, kendt som mikrosøvn. Dette er kroppens måde at forsøge at give din hjerne den vitale tid, den har brug for, for at genoprette sig selv.

Andre symptomer inkluderer nedsat præstationsevne, hukommelse og evne til at træffe beslutninger, høj puls og blodtryk samt en langsom metabolisme. 

Disse episoder af mikrosøvn vil forværres, når du når to dage uden søvn, og du vil også bemærke øget stress, depersonalisering, angst og irritabilitet.

Efter 2 døgn bliver det rigtig slemt

Ved 48-timers punktet kan du begynde at hallucinere på grund af en stadigt mere alvorlig nedsat funktion af hjernens amygdala og præfrontale cortex.

Disse mentale virkninger fortsætter med at eskalere op til 96 timer uden søvn, på hvilket tidspunkt risikoen for psykose stiger markant.

Selvom mange af disse symptomer kan løses ved at sove, kan kronisk og langvarig søvnløshed i sjældne tilfælde være dødelig.

Hvis du har problemer med at sove regelmæssigt, er det vigtigt at besøge din læge.

Kilde: Metro

Mest Læste

Annonce