Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skidt nyt til 1 million danskere: Det er anderledes i år og kan gøre sæsonen langt værre end normalt

Sundhed

09/04/2024 08:27

J. Bøgen

Er du også ramt?

Som foråret folder sig ud med sin varme sol og høje temperaturer, er det ikke kun naturen, der spirer - det gør pollensæsonen også, og det med en intensitet, der vækker bekymring blandt Danmarks mange pollenallergikere.

Sæsonen er ikke blot blevet mere intens år for år; den trækker også ud og starter tidligere end tidligere observeret, hvilket lægger yderligere pres på dem, der lider under allergiske reaktioner.

Sidsel Damsbo Andersen, biolog og ansvarlig for pollenregistreringen ved Astma-Allergi Danmark, belyser den bekymrende tendens over for Ekstra Bladet:

"Det varme vejr, som mange nyder, har desværre en bagside for allergikere. Solen og varmen stimulerer planternes pollenproduktion, hvilket har resulteret i markant højere pollental denne weekend".

Det gode vejr er plageånden

Sidsel Andersen understreger, at det er plantens fysiologi at udnytte det gode vejr til at sprede sin pollen, en proces, der har forværret tilstanden for allergikere, især de seneste dage.

Det er især birkepollen, der har været en torn i øjet på de allergiske danskere denne sæson. Med pollental, der kategoriseres som "høje" når de overstiger 100 pollen pr. kubikmeter luft, har det for mange været en udfordring at nyde det ellers så velkomne forårsvejr. "Det er ret vildt," bemærker Andersen, da hun reflekterer over den seneste tids pollenmålinger, der har vist røde tal, symboliserende en intens pollenbelastning.

Og i år er sæsonen startet usædvanligt tidligt - hele 10 dage tidligere end gennemsnittet.

Den tidlige start på pollensæsonen kan ikke ses uafhængigt af de bredere klimaforandringer, som verden står overfor. Med varmere temperaturer og mildere vintre, grundet menneskeskabte klimaforandringer, springer planterne tidligere ud.

Det forklarer Andersen og bemærker, at byplanlægning, hvor der plantes flere birketræer og græsarealerne får lov at gro, også bidrager til problemet.

Det ser dog ud til, at der ikke er umiddelbar lindring at hente for allergikere, med mindre vejret tager en drejning.

Håb på regn

Andersen fortæller, at regn måske kan bringe en midlertidig lettelse ved at skylle pollenpartiklerne ud af luften.

Men med udsigten til fortsat tørre dage, er der en overhængende risiko for, at pollentallet vil fortsætte med at stige.

Ændringerne i pollensæsonens intensitet og varighed spejler en større miljømæssig udfordring, som kræver opmærksomhed langt udover allergikernes umiddelbare lidelser.

Med en stigning på 35 procent i den samlede mængde af birkepollen over de sidste ti år sammenlignet med de foregående årtier, står det klart, at klimaforandringerne spiller en afgørende rolle i dette skift.

Ifølge Astma-Allergi Danmark lyder op mod en million danskere af pollenallergi.

Mest Læste

Annonce