Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vil øjnene ikke åbne? 5 tips, der sikrer, du vågner udhvilet om morgenen

Sundhed

18/01/2024 07:30

J. Bøgen

Vi kender vist alle sammen, at man er ekstra træt på en mørk vintermorgen.

At lære, hvordan man vågner tidligt om morgenen og ikke føler sig træt, er en færdighed, og noget du nemt kan opnå, så længe du har de rigtige værktøjer og tips til at få en flyvende start.

Det skriver Tomsguide.

Heldigvis har vi samlet dem alle sammen her, så du kan springe ud af sengen hele vinteren.

Så hvis du har svært ved at slå trangen til at gå i dvale i sengen hele dagen, er hjælpen lige ved hånden. Det betyder, at du kan sove bedre om natten, så du vågner op og føler dig udhvilet.

Hvorfor er det så svært at vågne, når du er træt?

Er du nogensinde vågnet op om morgenen og følte dig desorienteret?

Den groggy følelse kaldes søvninerti, og det er vores krops måde at fortælle os, at vi ikke har fået nok søvn. Denne følelse kan vare op til to timer.

Søvntræghed kan virke værre om vinteren, da mørkere morgener kan gøre det dobbelt så svært at trække dig ud af sengen. Om vinteren er vores alarmer normalt planlagt til at vække os før solopgang, hvilket betyder, at der ikke er noget sollys, der hjælper vores kropsur med at holde styr på tiden - hvilket fører til, at vi ønsker at gå i dvale i sengen. Nedenfor får du 5 tips til at bekæmpe vintertrætheden.

1. Placer din alarm på den anden side af rummet

Hvis dit vækkeur eller din telefon hviler på dit sengebord, er muligheden for at slukke alarmen bogstaveligt talt inden for rækkevidde. Alt du skal gøre er at række ud, trykke på snooze-knappen. At prøve at få yderligere fem minutters søvn kan holde dig i søvntræghed og få dig til at føle dig mere og mere sur, når din krop forsøger at falde i søvn igen.

At placere et vækkeur på den anden side af lokalet forhindrer dig dog i at trykke på snooze-knappen og får dig i stedet op for at slukke for alarmen. At gå til den anden side af rummet får dit blod til at bevæge sig, hvilket vækker dig hurtigere.

Det er normalt ikke at føle sig helt energisk efter at stå op, men prøv ikke at ligge dig tilbage i sengen. Sæt dig i stedet ned i et minut, indtil din grogginess går over. Sørg også for, at du kan høre alarmen fra den anden side af lokalet, ellers risikerer du at sove for længe.

2. Åbn gardinerne og tænd et stærkt lys

Mennesker er biologisk koblet til at være vågne, når solen er oppe og til at sove, når det er mørkt - det er den måde, vores forhistoriske forfædre fungerede på.

Ifølge en undersøgelse fra 2023 er vores døgnrytme (dvs. biologisk ur) primært afhængig af lys for at vide, at det er dagtimerne.

En anden undersøgelse viste, at cortisol (et hormon, der styrer, hvor opmærksomme vi er) er mere intens, når vi udsættes for lys, så du skal give din krop masser af signaler om, at det er dagtimerne ved at bruge så meget lys som muligt. At åbne gardinerne er en god måde at udsætte dig selv for naturligt lys, men på mørke vintermorgener kan du være nødt til at stole på kunstigt lys. Tænd et stærkt lys i dit værelse, så snart din alarm bipper – det kan være dit almindelige lys eller en sengelampe, der er inden for rækkevidde, når du vågner.

3. Drik vand, så snart du vågner

Det er veletableret, at det er vigtigt at drikke masser af vand (ca. 8 glas) i løbet af dagen for at afværge dehydrering, men det kan også hjælpe med at få dig til at føle dig mere vågen.

Ifølge forskning udført af Swansea University hjælper det at forblive hydreret med at få dig til at føle dig mere opmærksom, fokuseret og energisk.

Så at drikke et glas vand, så snart du vågner, kan give dig et hydro-boost, der vil hjælpe dig til at føle dig frisk og klar til at starte din dag.

4. Tag et varmt brusebad og derefter et koldt styrtbad

Selvom det at tage et koldt brusebad om morgenen kan lyde forfriskende på en varm sommermorgen, lyder det ikke for tiltalende at træde under iskoldt vand midt om vinteren.

Du behøver dog ikke starte din morgenbruser med et arktisk plask. Start i stedet dit brusebad med varmt vand, som en undersøgelse fra 2014 siger kan øge cirkulationen for at få dig til at føle dig mere vågen, og afslut derefter med et koldt skud vand.

En kold eksplosion er et fremragende hårdt wake-up call, der får dig til at føle dig super årvågen. Faktisk viste en hollandsk undersøgelse fra 2016, at de, der afsluttede deres morgenbruser med 30 til 90 sekunder koldt vand, havde højere energiniveauer og endda tog færre sygedage.

5. Spis morgenmad kort efter at være vågnet

Det kaldes dagens vigtigste måltid af en grund. Ifølge en undersøgelse fra 2014 kan det at springe morgenmaden over væsentligt reducere energiniveauet og forringe koncentrationen og mental ydeevne.

God mad er brændstof, så jo tidligere du spiser, jo hurtigere vil du føle dig energisk.

Healthline foreslår at spise havregryn, æg, græsk yoghurt og frugt såsom bær og avocadoer for et morgenenergiboost.

Mest Læste

Annonce