Sundhedsformand: Uddannelsen presser de unge psykisk

Vi har ikke råd til at tabe så mange sårbare unge, som det tegner til, siger sundhedsformand i Danske Regioner

Når næsten hver femte af landets unge kvinder i alderen 16-24 år synes, de har et dårligt mentalt helbred, så er det et advarselsflag, som skal tages alvorligt.

Det siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S) på baggrund af den nye Nationale Sundhedsprofil 2013, som offentliggøres onsdag.

- Her er noget, vi skal kikke nærmere på. Vi er nødt til at komme et spadestik dybere ned i, hvorfor så mange af de unge, ikke mindst kvinder, har det dårligt psykisk og lider af stress og søvnbesvær og så videre, siger hun.

- Har det noget at gøre med uddannelsessystemet og frygten for nederlag der? Selvom vi gerne vil have de unge uddannet hurtigt, er der måske brug for lidt mere luft, så for mange ikke knækker.

- Vi ved jo, at den mentale sundhed har stor betydning for, hvordan det går folk siden hen i livet, siger hun.

Med den nye, store befolkningsundersøgelse i hånden vil regionerne gerne mere på banen ikke bare i behandlingen af sygdom, men også med forebyggelse og opfølgning.

- Pengene skal bruges rigtigt og prioriteret bedst muligt. Målet er flere gode leveår til borgerne, hvor ikke kun stadig bedre behandling, men også livskvalitet og et godt arbejdsliv har betydning.

- Midlet er blandt andet stærkere og mere forpligtende sundhedsaftaler mellem regioner og kommuner, siger Ulla Astman.

Selvom undersøgelsen viser tendens til, at der ryges og drikkes mindre, er der ifølge Ulla Astman for mange ting, der ikke rykker sig tilstrækkeligt.

- Der er stadig store efterslæb med hensyn til overvægt, motion, social ulighed i sundhed og den mentale sundhed. Det nytter ikke noget at lade 1000 blomster blomstre og spilde ressourcer på forebyggelse, der ikke tilstrækkelig bundet op på faglig viden, siger hun.

/ritzau/

 

Emneord: Sundhed, Danske Regioner, Sundhedsudvalg, Ulla Astmann, Nationale Sundhedsprofil 2013
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.