Sundhedsstyrelsen: ADHD skal oftest behandles uden medicin

”En klar forudsætning for at sikre en god behandling hos børn og unge med ADHD er, at deres perspektiv bliver inddraget,” siger projektleder fra Sundhedsstyrelsen. Antallet af diagnoser hos børn og unge er tredoblet på ti år.

Sundhedsstyrelsen sender i dag en opdateret national klinisk retningslinje i høring om udredning og behandling af ADHD hos børn og unge. Der er kommet mere viden på området, der understreger, at behandling af ADHD oftest bør starte uden medicin.


Flere og flere børn og unge bliver diagnosticeret med ADHD, og man regner med, at antallet af børn og unge med en ADHD diagnose er steget til det tredobbelte fra 2006 til 2016. Samtidig er der kommet ny viden på området om, hvilke konkrete behandlingstiltag der har en god effekt. Det er på baggrund af det arbejde, at Sundhedsstyrelsen nu sender en opdateret national klinisk retningslinje i høring. 

ADHD er en lidelse, der er kendetegnet ved gennemgribende opmærksomhedsvanskeligheder, hyperaktivitet og impulsivitet. Lidelsen påvirker både udvikling og trivsel i de unge år, og kan potentielt have konsekvenser ind i voksenlivet. 

”Formålet med behandlingen af ADHD er både at øge den almene tilstand og trivsel samt at sikre at barnet/den unge, på trods af en ADHD diagnose, har samme muligheder for en positiv udvikling som sine jævnaldrene,” siger Henriette Edemann Callesen, der er projektleder i Sundhedsstyrelsen. 

Stærkere evidens for anbefalingerne

Opdateringen af retningslinjen har forbedret det videnskabelige grundlag for de enkelte anbefalinger og afspejler nu den nyeste viden indenfor området. Det grundlæggende princip i retningslinjen er fortsat, at behandlingen som udgangspunkt skal begynde med ikke-medicinske indsatser i form af psykologiske, pædagogiske eller sociale tiltag. Det kan for eksempel være forældretræning og social færdighedstræning. Sidst nævnte kan bl.a. inkludere at barnet/den unge får tilbud om at blive trænet i at kommunikere og løse konflikter. 


”En klar forudsætning for at sikre en god behandling hos børn og unge med ADHD er, at deres perspektiv bliver inddraget. Det er meget vigtigt, at beslutninger om behandlingen træffes i fællesskab af behandlerne, barnet/den unge selv og dennes forældre,” siger Henriette Edemann Callesen.

Den nye version af vejledningen anbefaler ikke længere, at der bliver brugt computerbaseret opmærksomhedstræning i behandlingen, hvor barnet/den unge ved hjælp af et computerprogram bl.a. kan lære at forbedre sin opmærksomhed. Samtidig indeholder opdateringen en intensiv gennemgang af evidensen vedrørende medicinsk behandling. Budskabet her er fortsat, at man med omhu kan overveje medicin, hvis de øvrige tiltag ikke har haft tilstrækkelig effekt. 

Retningslinjen er i høring frem til den 28. september på høringsportalen.

Emneord: ADHD, Børn og unge med særlige behov, Psykiatrien, Specialiseret børneområde, Sundhedsstyrelsen, Nationale Kliniske Retningslinier, 100918
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 14.09.18 anders
  adhd

  Da jeg fik diagnose oplevede jeg gennem halvandet år, mobning, chikane, diskrimination og kommunalt ejet selskab/jobcenter/forvaltning lovbrud. Arbejdsgiver foretog diskrimination, chikane, mobning og brød arbejdsmiljøloven/helbredsoplysningsloven og søgte alt, om min tilstand og medicin hos min behandler og delte alle mine helbredesoplysninger, med forvaltningen og brugte ulovligt indhentede oplysninger, til at fyre mig. Forvaltningen.....(forvaltning som idag har problemer med vuc)...fritog arbejdsgiveren for alle lovbrud/usaglige handlinger. Ligeledes gjorde arbejdsskadestyrelsen/ankestyrelsen (2 instanser som aftalte afgørelser= fifleri). Da jeg var blevet sagsbehandlet = tromlet...var handlinger foretaget uden lovbrud, og alt var foregået korrekt, da det var mig som var psykisk syg, og jeg blevet behandlet på samme måde, som alle andre i samme situation,.

 • 12.09.18 anders
  sundheds...overvågnings smart solutions...

  Man skal bare have nok af lægefaglige som peter götszche så kan systemet kører survival of the fittest...og nedlægge sygehus/læger og medicin baronerne.
  Men kan man ikke finde nogle som kan tale imod, onkel Sam's krigsmaskine...systematic regions overvågnings smart solutions....de har brugt 10.000 'er af mia....dollars "in the hunt of terror". Der kunne spares mange penge der.

 • 12.09.18 venlig hilsen anders
  til anne Marie

  Det var sådan at jeg væltede og slog mig så mange gange, på cykel (5 hjernerystelser), skøjter (3 gange hjernerystelser) senere på knallert (1 gang), fortalte jeg først hvad der var sket når jeg begyndte at kaste op, eller der var gået hul på arme eller ben Jeg ville ikke belaste mine forældre med alle mine uheld. Det var først når jeg lå ned og ikke kunne rejse mig op jeg fandt ud af hvad der var sket. Men hele vejen igennem kan jeg først se at det var fokus besvær hyper kaos ....adhd som spændte ben for mig i alt hvad jeg foretog mig. Men selv medicinering bestod også i at få adrenalin kick'et...(signalstoffer i hjernen....læs svarre hoem-adhd opmærksomssygdommen hos børn og voksne). Jeg har svømmet 25 år, været blandt de 10 bedste i dk i 10 i konkurrence svøm. Lavet tri, skiferier i 20 år...snowboard, ski, cliffjump, speedski...rekord 137 kmt, stået på vandski efter båd med 150 hk, stået på ski efter bilen her hjemme med 60-70 km/t om vinteren, svømmet åben vandsvøm alle steder jeg kunne komme til det. Himmelbjerget til silkeborg 12 km svøm på 2 1/2 time, lillebelt svømmet over og tilbage, vejle fjord svøm, Alssund svøm, åbenrå fjord cross i hvert år i 8 år, min bedste tid var 35 min på 3 km svøm. Som 18 årig i usa på highschool/privat svømme klub, hvor vi trænede 10 gange om ugen og stævner hver 2.-3. Uge. Her hjemme trænede jeg 6 gange ugentlig af 6-7 km dagligt og i ferier 10-20 km svøm (2 x 2 timer). Og arbejdsmæssigt vidste jeg ikke min krop kunne gå i stykker. Knoklede altid mig sønder og sammen til ryggen knækkede ned med diskusprolaps'er. Da jeg arbejde mest gik jeg på nathold svejser på mærsk container og byggede selvstændig firma op om dagen. Gik/er på dagligt på doser smertestiller....idag et par timer så er energien væk med smerter i kroppen. ADHD er ikke kun nogle samtaler og nul receptblok...det liv har jeg prøvet i 40 år for lang tid.

 • 12.09.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Helt i orden

  Det glæder mig at høre, at det har været en hjælp for dig, Anders Jakobsen.

 • 11.09.18 vh anders
  adhd

  Nej jeg har ikke læst hans bøger, men jeg har ikke brug for at ændre andres syn på medicin. Men jeg havde selv medicinering inden jeg fik stillet diagnose ...det var 6-8 genstande dagligt når jeg arbejde og i weekender kunne det ryge op på 15-20 genstande ...ialt 200 genstande i mdr... Men den vej ville knække mig helt. Men jeg ville 100 % hellere som barn have fundet ud af hvad der kørte mit liv af sporet, efter et liv med 30 år smerter i ryggen, diskus prolapser slidgigt i store dele af kroppen og 10-12 hjernerystelser, nedlagte knæ. Men jeg har fået ro på livet og ved hvad der hjælper.

 • 11.09.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Hvorfor er mit svar slettet?

  Jeg skrev et kort og høfligt spørgsmål til Anders Jacoben i formiddags. Der var intet groft eller personligt i det. Hvorfor er det slettet?

  Men jeg prøver igen:

  At du ikke føler, at medicinen er farlig for dig, er ikke noget bevis for, at den ikke kan være farlig for andre. det kan den sagtens være.

  Og at man er skeptisk ift. ADHD-medicin, betyder ikke, at man også underkender betydningen af insulin til diabetikere. Der må være plads til lidt nuancer i debatten.

  Har du læste Peter Gøtzsches bøger? Der er masser af nuancer og evidens i.

 • 11.09.18 anders Jakobsen
  s.p. anne mette

  ....adhd medicin er ikke farligt...ved af egen erfaring. Jeg har kørt bil, der har været mere farligt....120 ud af landevejen som gav en et kick, da man var ung og en traktor krydser vejen foran en...var en sikkerhedssele fra, at man ikke var her mere. Men bil og traktor holdte ikke til det.

 • 11.09.18 anders
  ADHD

  Man skal først vide hvad ADHD er.
  Der er altid for og imod.

  Men hvis man skal have dagsorden som "deadly medicin", så start med at tage insulin fra 300.000 diabetes borgere... Og op mod 200.000 som har diabetes 2 og er i fare for at få diabetes. Nægte dem hjælp fordi medicin er "deadly".

  Der er vel omkring 15-20.000 som får medicinsk hjælp til ADHD. Men der siges at der er 2-3 % af danmarks befolkning som har ADHD. Men ikke har brug for hjælp da det er i mild grad ADHD og de som har ADHD som ikke ved de har brug for hjælp. Det er tydeligt bevist at folk som er røget ud for samfundet, og er havnet i fængslerne og andet offentlige psyk m.m. instanser, måske kunne have holdt sig mere i sporet "for samfunds normen", hvis de havde fået den rette hjælp fra start. Men at vide at man har ADHD er en måde at vide hvordan man skal styre sit liv.

  ADHD er et handicap...også søg på det. Jeg fik først diagnosen som 43 årig da jeg havde slidt min krop op. Jeg har fysisk del af ADHD. Men læs om hvad ADHD er, det er ikke kun simple 4 bogstaver. Det har indvirkning på en liv 24/7/365....

  Også tage udgifter til samfundets største problemer lægemæssigt/helbredpmæssigt fra toppen af "mulig deadlymedicin/livsstil"...vægt er den største "deadly" faktor i vestlige verden....alkohol, bilos og cigaretter slår også flere ihjel end ADHD medicin.

 • 11.09.18 anders Jakobsen
  ADHD medfødt eller 4 bogstaver (ADHD), tilegnet/påført af systemet, og udnævnt som værende et problem?

  Når det er medfødt er nedenstående fakultet forkert.
  "Flere og flere børn og unge bliver diagnosticeret med ADHD, og man regner med, at antallet af børn og unge med en ADHD diagnose er steget til det tredobbelte fra 2006 til 2016."

  Samme fakta ville være...."flere og flere børn og unge er blevet venstrehåndet, siden 2006-2016 er tre gange så mange fået stillet diagnosen venstrehåndet"...

  ADHD KAN gøre.noget godt for den enkelte, som har "fået stillet.diagnosen", (uha diagnose), men det kan også køre vedkommende helt af.sporet. Se michael Phelps verdens mest vindende OL svømmer. Se Ian Thorpe australien var også en af verdens bedste svømmere. Med deres liv.har også kørt af sporet.
  Men også en person, som er måske landsholdsfodbold spiller for tiden, der er et eller andet som kører vedkommendes liv af sporet...ikke for at sige at det kunne være de fire bogstaver...kun måske.

 • 08.09.18 Anne-Marie Krogsbøll
  "Stærkere evidens"

  "Der er kommet mere viden på området, der understreger, at behandling af ADHD oftest bør starte uden medicin."
  "Stærkere evidens for anbefalingerne.
  Opdateringen af retningslinjen har forbedret det videnskabelige grundlag for de enkelte anbefalinger og afspejler nu den nyeste viden indenfor området."

  Det er glædeligt, at der begynder at indfinde sig lidt sund fornuft til erstatning for receptblokken - og samtidig siges jo mellem linjerne, at evidensen for de tidligere anbefalinger IKKE har været god, hvad Peter Gøtzsche m. fl. har kæmpet en kamp for at gøre opmærksom på. Vi må så håbe, at behandlingssystemet tager især anbefalingerne om at holde igen med medicin til sig - de ikke-medicinske tiltag koster jo typisk flere penge - men det er børns liv og fremtid, det handler om.

  Jeg kan anbefale at læse Peter Gøtzsches "Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse" og Robert Whitakers "Den Psykiatriske Epidemi" mht., hvad der er evidens for. Og de enomre ulykker, den medicinske tilgang ofte medfører.

  http://www.deadlymedicines.dk/

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også