Sundhedsstyrelsen: Er du bekymret eller bange for COVID-19?

Hos nogle personer kan bekymringen for smitte med ny coronavirus fylde så meget, at det udvikler sig til en decideret angsttilstand. Det kaldes helbredsangst. Sundhedsstyrelsen har samlet en række gode råd til, hvordan vi passer på os selv og hinanden, så frygten ikke tager overhånd.

Som borgere bliver vi hele tiden eksponeret for ny information, og vi bliver dagligt konfronteret med forskellige scenarier og konsekvenser af COVID-19 udbruddet. De mange tiltag, som er indført i samfundet for at afbøde smitten, har haft stor indflydelse på vores hverdag og for vores kontakt og samvær med hinanden. Og uvisheden om, hvornår hverdagen igen bliver normal kan gøre mange ekstra bekymrede.

”Det er meget naturligt, at man oplever et øget niveau af stress, bekymring, frygt og ensomhed, og det er vigtigt, at vi passer på os selv og hinanden. Vi skal stå sammen og hjælpe hinanden med at rumme disse følelser, også selvom det må ske på afstand via eksempelvis telefon- eller videoopkald, ” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.   

Helbredsangst

De fleste vil kunne håndtere den frygt og de bekymringer, som de oplever, men hos nogle vil frygten kunne udvikle sig til en egentlig angsttilstand. Det kaldes helbredsangst. 

Helbredsangst kan være belastende og ødelæggende for ens livskvalitet. For nogle kan det betyde, at man isolerer sig i unødig grad og måske foretager valg, der kan være dårlige for helbredet.

” Det er vigtigt, at man ikke lader være med at søge læge, og at man ikke aflyser planlagte besøg på sygehuset på grund af frygt for smitterisiko. Vores sundhedsvæsen er indrettet, så patienter med symptomer på COVID-19 bliver adskilt fra andre patienter,” fortæller Niels Sandø.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en pjece om, hvad man skal være særlig opmærksom på, hvis man plages af bekymringer for eget og andres helbred. Pjecen giver råd til, hvad man selv kan gøre for at håndtere sin frygt og angst, og hvornår man skal søge hjælp. 

Foruden pjecen, har Sundhedsstyrelsen også lavet et mere uddybende materiale om helbredsangst, for dig der gerne vil vide mere:

Se pjecen og det uddybende materiale her. 

Sundhedsstyrelsen på DenOffentlige.dk Sundhedsstyrelsen
Aktivitet: Artikler: 61 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne