Foto: U.S. Army graphic

Sundhedsstyrelsen vil finde svar på uforklarlige lidelser

Hidtil uforklarlige lidelser skal nu undersøges af tværfaglige teams. Speciallæger, psykologer og fysioterapeuter er bare nogle af de fagligheder, der skal samarbejde om at gribe folk med de funktionelle lidelser.

Sundhedsstyrelsen offentliggør mandag en rapport med anbefalinger til regioner, kommuner, læger og andre behandlere, om hvordan sundhedsvæsenet markant bør oprustes til bedre at håndtere patienter med funktionelle lidelser.

Det skriver Politiken.

De omkring 100.000 danskere, der ifølge Sundhedsstyrelsen er svært invalideret af uforklarlige lidelser, udgør et kæmpe problem. 

Funktionel lidelse er årsag til store sociale og personlige problemer, der både koster samfundet og den enkelte dyrt.

Der er tale om mennesker, som kan være plaget af stærke smerter fra store dele af kroppen, uro, koncentrationsbesvær, svimmelhed, lammelser, opkastninger, træthed og maveproblemer, uden at lægerne aner hvorfor.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Og hvor ingen lægelig undersøgelse kan hjælpe til at forstå patientens gener.

- Vi skal væk fra den her langstrakte odyssé, hvor patienter med funktionel lidelse vandrer rundt i sundhedsvæsenet og føler sig som kastebolde, ingen griber eller vil kendes ved.

- De risikerer overbehandling, stigmatisering og unødige risikofyldte undersøgelser og indgreb, der sjældent hjælper på deres alvorlige symptomer, siger overlæge Astrid Nørgaard, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

Hver region skal derfor ifølge Sundhedsstyrelsen oprette særlige tværfaglige teams i det somatiske sundhedsvæsen, hvor eksempelvis gigtlæger, neurologer, mave-tarm-læger, psykiatere, psykologer og ergo- og fysioterapeuter sammen ser de sværest ramte patienter.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, anerkender, at der for disse patienter er "behov for en ekstra indsats", men understreger, at indsatsen allerede er i gang:

- Der er etableret ét center, og flere er på vej, siger hun til Politiken.

Emneord: Sundhed, Stephanie Lose, 180618
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.