Foto: U.S. Army graphic

Sundhedsstyrelsen vil finde svar på uforklarlige lidelser

Hidtil uforklarlige lidelser skal nu undersøges af tværfaglige teams. Speciallæger, psykologer og fysioterapeuter er bare nogle af de fagligheder, der skal samarbejde om at gribe folk med de funktionelle lidelser.

Sundhedsstyrelsen offentliggør mandag en rapport med anbefalinger til regioner, kommuner, læger og andre behandlere, om hvordan sundhedsvæsenet markant bør oprustes til bedre at håndtere patienter med funktionelle lidelser.

Det skriver Politiken.

De omkring 100.000 danskere, der ifølge Sundhedsstyrelsen er svært invalideret af uforklarlige lidelser, udgør et kæmpe problem. 

Funktionel lidelse er årsag til store sociale og personlige problemer, der både koster samfundet og den enkelte dyrt.

Der er tale om mennesker, som kan være plaget af stærke smerter fra store dele af kroppen, uro, koncentrationsbesvær, svimmelhed, lammelser, opkastninger, træthed og maveproblemer, uden at lægerne aner hvorfor.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Og hvor ingen lægelig undersøgelse kan hjælpe til at forstå patientens gener.

- Vi skal væk fra den her langstrakte odyssé, hvor patienter med funktionel lidelse vandrer rundt i sundhedsvæsenet og føler sig som kastebolde, ingen griber eller vil kendes ved.

- De risikerer overbehandling, stigmatisering og unødige risikofyldte undersøgelser og indgreb, der sjældent hjælper på deres alvorlige symptomer, siger overlæge Astrid Nørgaard, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

Hver region skal derfor ifølge Sundhedsstyrelsen oprette særlige tværfaglige teams i det somatiske sundhedsvæsen, hvor eksempelvis gigtlæger, neurologer, mave-tarm-læger, psykiatere, psykologer og ergo- og fysioterapeuter sammen ser de sværest ramte patienter.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, anerkender, at der for disse patienter er "behov for en ekstra indsats", men understreger, at indsatsen allerede er i gang:

- Der er etableret ét center, og flere er på vej, siger hun til Politiken.

Emneord: Sundhed, Stephanie Lose, 180618
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også