Svindelsagen: Tidl. V-politiker forsøgte at få svar om sats-midler i ti år

Politik

11/10/2018 07:48

Nick Allentoft

Jeg forsøgte gennem ti år at få besked om puljemidler, men fik aldrig klart svar. Puljemidler, der ikke bliver uddelt, 'bortfalder' bare, siger Eyvind Vesselbo.
er er en uigennemskuelig strøm af penge i Socialstyrelsen, som ingen har styr på.   Sådan lyder en gammel kritik fra det tidligere medlem af Folketinget Eyvind Vesselbo (V), som igen er blevet fremført, efter at det kom frem tirsdag, at en ansat i Socialstyrelsen tilsyneladende har bedraget for 111 millioner kroner.   Vesselbo har i en kronik i oktober 2016 Politiken forklaret, at han som socialordfører før har haft svært at spore penge, der ikke bliver brugt i forskellige projekter og puljer. Den kritik gentager Eyvind Vesselbo onsdag.   - Der bliver sat penge af samlet. Så bliver der lavet nogen puljer, hvor man kan ansøge. Så vurderer man, hvem der kan få pengene. Men det er ikke sikkert, at man bruger alle pengene.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

  - Så bliver der et overskud. Og det overskud er der ikke nogen, der har et samlet overblik over. De overskud skulle i princippet gå tilbage til satspuljen eller Finansministeriet, siger Eyvind Vesselbo til Ritzau.   Eyvind Vesselbo forklarer tirsdag til Politiken, at det giver "gode betingelser" for svindel, hvis man kender systemet godt.   Børne- og Socialministeriet oplyste tirsdag, at den mistænkte kvinde var ansat 40 år i styrelsen og havde en position som "superbruger" i styrelsens system.   Ministeriet har ikke lagt frem, præcis hvordan svindlen er foregået. Politiet efterforsker sagen.      Advokat er i kontakt med kvinde efterlyst for storsvindel Advokat Nima Nabipour er i kontakt med den 64-årige kvinde, som politiet jagter for underslæb i Socialstyrelsen for cirka 111 millioner kroner. 

- Jeg er i kontakt med min klient. Jeg er jo hendes advokat, siger Nima Nabipour til Ritzau.

Med henvisning til sin tavshedspligt afviser han at røbe, hvad hun siger om sin situation, eller hvor hun befinder sig. 

Læs om skandalerne

Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.

Heller ikke hvorvidt hun erkender eller nægter sig skyldig i de alvorlige beskyldninger, vil han på nuværende tidspunkt ud med.

- Jeg kan ikke komme nærmere ind på, hvordan hun forholder sig til mistanken, siger advokaten.

Spørgsmål: Vil du sige, hvornår du senest har været i kontakt med hende?

- Nej.

Den 64-årige kvinde, der har bopæl i Hvidovre, er for øjeblikket internationalt efterlyst. 

Det var børne- og socialminister Mai Mercado (K), der tirsdag på et pressemøde indviede offentligheden i den usædvanlige sag.

I 16 år, fra 2002 til 2018, lykkedes det angiveligt kvinden i al hemmelighed at stikke de 111 millioner kroner i egen lomme. Det skal være sket via 274 overførsler.

Kvinden har arbejdet 40 år i Socialstyrelsen, hvor hun blandt andet har stået for satspuljen, som er penge øremærket til udsatte grupper. 

Ifølge tidligere folketingsmedlem for Venstre Eyvind Vesselbo har svindlen kunnet finde sted, fordi der generelt er rod i statslige støttepuljer og tilskudssystemer til udsatte.

Til Politiken siger han, at han i over ti år jagtede svaret på, hvad der sker med de millioner, som af forskellige grunde ikke bliver opbrugt i løbet af støtteperioden.

- I regnskaberne står der ofte bare, at de er "bortfaldet". Det giver gode betingelser for folk, der sidder inde i systemet og vil svindle, siger Eyvind Vesselbo til avisen.

Ritzau har forsøgt at komme i kontakt med kvinden per telefon og mail, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce