Tænketank advarer: Maskeringsforbud er et politisk værdiskifte

Regeringens maskeringsforbud, der populært kaldes for et burkaforbud, bygger ikke på en konkret trussel, men på symbolsk værdi, lyder det fra tænketank.

Lovforslaget, der har høringsfrist tirsdag, åbner derfor op for, at fremtidige indgreb i ytrings- og religionsfriheden kan bygge på ligeså vage argumenter.

Det siger Justitias direktør, Jacob Mchangama.

- Når man anlægger så vag en begrundelse, som den man foreligger i lovforslaget, så åbner det også op for, at man kan gøre det på andre områder.

- Dermed ændrer vi den politiske kultur i Danmark, som har lagt vægt på, at man ikke bare skal forbyde ytringer og symboler, som man ikke bryder sig om, siger han.

Ifølge Jacob Mchangama er forslaget ikke lovstridigt, men han mener, at det er et betænkeligt og unødvendigt indgreb i ytrings- og religionsfriheden.

- Der er masser af love, som kan blive vedtaget og er fuldt forenelige med Grundloven og menneskerettighederne, men som stadig kan være problematiske ud fra et principielt, retssikkerhedsmæssigt eller frihedsmæssigt synspunkt. 

- Efter min opfattelse er det her en af de her tilfælde, siger han.


Amnesty er ligeledes kritisk over for lovforslaget, som organisationen mener er et "fejlskud".

Juridisk konsulent Claus Juul fremhæver i en pressemeddelelse, at et så vidtgående forbud savner begrundelser i virkeligheden.

- Det kan i hvert fald diskuteres, om nogle få medborgeres valg af en religiøst betinget klædedragt slider så hårdt på sammenhængskraften i Danmark, at lovgiverne føler sig kaldet til at forbyde visse typer af beklædning. 

- Vi må forstå på regeringen, at sammenhængskraften er så lille, at vi ikke kan rumme etniske og religiøse minoriteter, siger han. 

Der har været tvivl om, hvorvidt regeringen kan samle flertal for sit lovforslag.

Regeringspartiet Liberal Alliance har på grund af intern uenighed fristillet sine 13 folketingsmandater, når der skal stemmes om lovforslaget. Syv af disse har tidligere tilkendegivet, at de ikke vil stemme for forslaget.

Dermed er der ikke flertal for forslaget. Det kan dog stadig nås, da Socialdemokratiet overvejer, om det vil stemme for forslaget.

I Venstres folketingsgruppe har der ligeledes været splittes om forbuddet. 

Eksminister Eva Kjer Hansen har tidligere oplyst til Ritzau, at hun vil stemme imod forbuddet, selv om partiet ikke har fristillet sine medlemmer.

/ritzau/

Emneord: Jacob Mchangama, Justitia, Tænketank, Maskeringsforbud, Burka, Maskeforbud
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.03.16 Velfærd
  Ny tænketank om musikskolerne

  Kulturminister Bertel Haarder stiller skarpt på musikskolerne og opretter en ny tænketank.

 • 29.04.15 Velfærd
  Regeringen nedsætter tænketank for et godt seniorarbejdsliv

  Ny tænketank skal undersøge, hvad der kan få seniorer i arbejde igen, hvis de bliver ledige. Derfor har regeringen nedsat en tænketank for et godt seniorarbejdsliv med tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen i spidsen.

 • 21.04.15 Politik
  Relationel velfærd er fremtidens velfærd

  55 danske og udenlandske fagfolk og tænkere retter i to sammenhængende antologier en massiv kritik mod konkurrencestaten og anviser nye veje til et øget fokus på relationer og værdighed i vores velfærdssamfund. Bag udgivelsen af tobindsværket står den idepolitiske tænketank Cura.

 • 12.01.15 Velfærd
  Antologi om relationer som vejen til ny velfærd

  30. januar 2015 udgiver tænketanken Cura i samarbejde med Forlaget Boedal en antologi, hvor fagfolk belyser hvordan relationen igen kan komme i centrum i vores velfærdssamfund.

 • 07.09.14 Politik
  Ny tænketank skal give os bedre måltidskultur

  Fødevareminister Dan Jørgensen har nedsat en tænketank, der vil gøre vores ganer mere modige og danskerne mere aktive i køkkenet. Formand er tidligere minister Søren Gade, og andre medlemmer tæller Claus Meyer, Christian Bitz, Adam Price og Ældresagens formand Bjarne Hastrup.