Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Digital advarsel til forældre: Vær kritisk

Tech

07/04/2024 16:58

J. Bøgen

Det sker særligt via SMS og WhatsAPP

Mit Digitale Selvforsvar, en førende sikkerhedsapp, har slået alarm om et udspekuleret bedrageri, der florerer via sms og WhatsApp, hvor svindlere kontakter forældre med en desperat bøn om hjælp, forklædt som deres eget barn.

Disse svindlere er eksperter i manipulation og spiller på følelser ved at påstå, at de er dit barn, som har mistet sin telefon og derfor er nødt til at skrive fra et ukendt nummer.

Fremstår som en bøn

Disse beskeder, ofte indledt med intime tiltaler som "Hej mor" eller "Hej far", beder om økonomisk bistand til en presserende betaling.

Det fremstår som en hjerteskærende appel fra et barn i nød, men i virkeligheden er det en fælde, som er svær at opdage og let at falde i.

Heldigvis leverer Mit Digitale Selvforsvar nogle konkrete råd til, hvordan man undgår at blive fanget i svindlernes net.

Sådan skal du reagere

Det første skridt er at bevare roen og forholde sig kritisk til situationen.

For at bekræfte barnets identitet, anbefales det kraftigt at forsøge at komme i kontakt via andre kanaler, såsom et opkald til barnets velkendte telefonnummer eller at tale med dem ansigt til ansigt, før man overvejer at yde nogen form for økonomisk assistance.

Endelig kan du også stille barnet et spørgsmål, som kun den "ægte vare" ville kunne svare rigtigt på. Vær i den forbindelse opmærksom på, at mange oplysninger som navne på kæledyr ofte kan findes på de sociale medier. Sørg derfor for at stille et spørgsmål, der ikke kan findes et online svar på.

Mest Læste

Annonce