Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Digitalt Ansvar klager over Google og Bing til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Tech

30/06/2024 16:11

J. Bøgen

Søgemaskinerne fjerner ikke links trods anmeldelser.

Google og Microsoft, som står bag søgemaskinen Bing, overholder ikke EU’s forordning om digitale tjenester (DSA), vurderer Digitalt Ansvar.

Digitalt Ansvar har tidligere dokumenteret, hvordan Google og Bing viser vej til hjemmesider, der indeholder ulovligt manipuleret seksuelt materiale eller endda tilbyder værktøjerne til selv at fremstille fx falske overgrebsvideoer.

Ida Auken, Pernille Vermund og Mai Mercado har bl.a. for nyligt stået frem i Politiken og fortalt, hvordan hjemmesider med manipulerede seksuelle videoer af dem ligger let tilgængelige i Googles søgeresultater.

Som svar på kritikken opfordrede Google og Microsoft til, at man anmeldte søgeresultaterne direkte til dem.

Senest har Digitalt Ansvar derfor anmeldt 61 søgeresultater til de to søgemaskiner.

Google og Microsoft overholder ikke EU-lovgivningen

Google og Microsoft har afvist at fjerne samtlige anmeldte søgeresultater, og det overrasker direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm.

"Der er tale om hjemmesider, der i selve beskrivelsen i søgeresultaterne lokker med navne på kendte kvinder, som slet ikke er associeret med pornoindustrien. Det er bemærkelsesværdigt, at Google og Bing ikke fjerner links til indholdet, som tydeligvis er delt uden samtykke," siger han.

Derudover sender søgemaskinerne korte, mangelfulde svar på engelsk uden begrundelser for deres afgørelser, ligesom de heller ikke vejleder om klagemuligheder, som de er forpligtet til i EU’s forordning om digitale tjenester (DSA).

Derfor har organisationen nu valgt at klage over de to søgemaskiner til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som er det danske DSA-tilsyn, for at efterprøve EU-reglerne i praksis.

Søgemaskinerne skal stå til ansvar for at sprede dybt krænkende indhold

"Nu bliver det spændende at se, hvordan EU-forordningen fungerer i praksis. For hvis vi ikke stiller søgemaskinerne til ansvar for at bidrage til at udbrede det her meget krænkende indhold, så vil problemet bare vokse i takt med, at AI-teknologien til manipulation bliver mere avanceret og udbredt," siger direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal nu vurdere, hvorvidt de mener, at der er grundlag for at sende anmeldelsen videre til tilsynet i Irland, hvor de to tech-virksomheders har deres europæiske hovedsæde.

EU-kommissionen kan desuden inddrages og vælge at indlede en sag mod de to tech-virksomheder.

Mest Læste

Annonce