Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Google taber retssag: Kan få betydning for alle apps i fremtiden

Tech

13/12/2023 10:18

J. Bøgen

Det juridiske slagsmål er dog ikke slut.

Alle kender Google, og vi ved, at det er et af verdens største selskaber, der tjener milliarder af kroner hvert eneste år.

Der er måske knap så mange, der kender selskabet Epic Games - men den virksomhed kan nu have vundet en sag, der kan få betydning for alle apps på Android-telefoner fremadrettet.

Epic Games står bag et af verdens mest populære computerspil nogensinde, Fortnite, og for nyligt tørnede Epic Games og Google sammen i et juridisk slagsmål i en amerikansk retssag.

30 procent af indtægter

Hele sagen handlede om, at Google tager sig betalt for de apps, de udbyder via Google Play Store, som bruges til at hente apps til Android-telefoner. Google tager nemlig op til 30 procent af alle de indtægter, der kommer gennem apps i deres butik, men det mener Epic Games er misbrug af Googles monopol på netop Android-telefoner.

Og det må man sige, juryen i den californiske retssag var enig i.

Ifølge den offentliggjorte domsafsigelse var alle jurymedlemmerne nemlig enige med Epic Games, og således tabte Google sagen på samtlige anklagepunkter.

"Beviserne, der er kommet frem i denne sag, viser det presserende behov for lovgivning og regulering, der tager hånd om Apple og Googles kvælertag på smartphones," lyder det blandt andet i en skriftlig udtalelse fra Epic Games.

Og nu tænker du måske, hvad Apple her med den sag at gøre. Det har selskabet som sådan heller ikke, men Google er ikke de eneste, Epic Games udfordrer.

Tabte til Apple

Epic Games har nemlig anlagt en lignende sag mod Apple, som står bag iPhone- og iPad-enhederne, og her tabte Epic Games.

Et af Apples argumenter undervejs i retssagen var, at selskabet sikrer, at de apps, der er tilgængelige i App Store (Apples app-univers) er sikre og uden farligt indhold, og at det derfor er en rimelig sats, Apple tager af appens indtægter.

Men ligesom Google har anket dommen fra nederlaget til Epic Games, har Epic Games anket nederlaget til Apple, så de juridiske sværvægtsopgør er ikke ovre endnu.

Kan få vedvarende betydning

Techekspert og stifter af meremobil.dk, John G. Pedersen, forklarer til TV 2, at dommen kan både få betydning for, hvordan apps i fremtiden udkommer på android-telefoner, og hvordan betalingen vil foregå i de apps.

"Det her handler om, hvad det skal koste at være på den platform. Hvis du er en meget, meget stor udbyder, som Epic Games er, så er 30 procent jo et enormt stort beløb, som Apple og Google sidder på. Når det så er sagt, så skal man huske på, at Apple og Google stiller en frygtelig masse brugere til rådighed. Din app bliver tilgængelig på millionvis af telefoner i hele verden. De håndterer installation, afinstallation og hele betalingsflowet. Så diskussionen handler i virkeligheden om; hvad skal den håndtering koste?" siger han.

Epic Games har sin egen spilbutik til computer, men der er mulighed for, at selskabet vil komme med en konkurrent til både Google Play Store og App Store, hvis der ender med at blive mulighed for det.

Mest Læste

Annonce