Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at Donald Trump har sendt rystelser gennem den verden, vi kender, siden han i januar måned overtog nøglerne til det hvide hus.
Sidenhen er der i Europa kommet fokus på at købe europæisk - og ikke amerikansk - og det gælder alt fra sodavand til tech.
Men hvilke mærker kan man egentlig kigge i retning af, hvis man vil købe en europæisk smartphone?
Selvom størstedelen af verdens smartphones stadig produceres i Asien, findes der faktisk flere europæiske mærker, der kæmper sig frem med alt fra bæredygtige materialer til modulære designs og privatliv i højsædet.
Her er nogle af de vigtigste spillere på banen – hvis du vil tættere på en smartphone med europæisk pas.
Fairphone – den grønne pioner fra Holland
Fairphone har gjort bæredygtighed til sin mærkesag. Fra retfærdigt udvundne materialer til lang levetid og nem reparation – denne telefon handler mere om samvittighed end bling. Den nyeste model, Fairphone 5, viser, at ansvarlighed og Android sagtens kan gå hånd i hånd.
Nothing – britisk charme og gennemsigtig æstetik
London-baserede Nothing leverer smartphones med et anderledes design og en klar legesyge i både hardware og software. Nothing Phone (3a) og (3a) Pro kombinerer moderne ydeevne med et iøjnefaldende, gennemsigtigt look, der skiller sig ud i mængden.
HMD/Nokia – den nordiske arv lever videre
Fra Finland kommer HMD Global, der fører arven fra Nokia videre og blander den med egne kreationer. Fokus ligger på solide, budgetvenlige telefoner – dog med svingende succes. Den nyligt lancerede HMD Pulse Pro er et eksempel på deres mellemklasseambitioner.
Gigaset – robust og tysk til fingerspidserne
Tyske Gigaset har taget skridtet fra fastnettelefoner til smartphones. GX6 Pro er en 5G-enhed med et udskifteligt batteri og militærgodkendt robusthed – perfekt til dem, der taber deres mobil lidt for ofte.
Shift – Fairphones tyske fætter
Shiftphones produceres med tanke på både miljø og privatliv. Deres telefoner er modulopbyggede og lette at reparere, og operativsystemet ShiftOS går uden om store dataknusere som Google. Nyeste skud på stammen: Shiftphone 8.1.
Volla – tysk minimalisme med fokus på frihed
Volla Phone Quintus kører på Volla OS – en Android-variant fri for Google. Her er det brugeren, ikke algoritmen, der styrer showet.
Så hvis du er på jagt efter et alternativ til tech-giganterne, har Europa mere at byde på end man skulle tro – både med tanke på miljø, frihed og funktionalitet.