Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tjek Facebook og Instagram: Nu kan du betale dig fra det

Tech

08/11/2023 08:34

J. Bøgen

Vil du give det beløb hver måned for at blive fri?

Hvis/når du logger på Facebook eller Instagram i dag, vil du sandsynligvis blive mødt af en pop up, som det første.

"Underligt," tænker du måske, for det plejer der da ikke at komme.

Men det skyldes såmænd, at Meta, som ejer Facebook og Instagram, nu giver dig mulighed for at holde dine data for dig selv - altså at de ikke vil indsamle al mulig viden om dig og sælge de informationer til annoncører, som så målretter reklamer til netop dig og det, du interesserer dig for.

Faktisk er abonnementet eftersigende helt fri for annoncer, både personaliserede og ikke-personaliserede.

Men der er selvfølgelig en hage ved det: Du skal nemlig betale 95 kroner om måneden, hvis du vil slippe for, at dine data bliver indsamlet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Meta, som blev sendt ud d. 30. oktober.

Krav fra EU

Årsagen til, at Meta nu tilbyder brugerne at betale for at slippe for reklamer skyldes EU.

Tidligere i år fik Meta nemlig en bøde på svimlende knap tre milliarder kroner, fordi deres indsamling af data brød med EU-reglerne.

Helt præcist mente det irske datatilsyn, som tildelte MEta bøden, ikke, at en såkaldt 'kontrakt' kunne bruges som juridisk begrundelse for at sende reklamer ud, der var rettet mod brugerne på baggrund af deres onlineaktivitet.

Men hele Metas forretningsmodel er i høj grad baseret på netop at skræddersy annoncer til de individuelle brugere, og derfor risikerede tech-giganten at måtte gentænke hele sit koncept.

Løsningen er så altså blevet, at alle borgere i EU, Schweitz, Norge, Lichtenstein og Island nu aktivt skal tage stilling til, om de vil bruge Facebook og Instagram gratis mod at give Meta adgang til deres data - eller om de vil betale 95 kroner om måneden for at holde deres data for sig selv.

Om Metas nye koncept så lever op til EU-reglerne, må tiden vise.

Mest Læste

Annonce