Thorning sagde farvel med opsang til Borgen

Der er kun tre partier på Christiansborg, som tør tage ansvar og gøre det nødvendige for Danmark, lød det fra Thorning ved afskedsreceptionen på Christiansborg.

De røde faner var pakket væk, da tidligere og nuværende statsministre, partiledere og politikere tirsdag sagde farvel til Helle Thorning-Schmidt i Fællessalen på Christiansborg.

I stedet havde Socialdemokraterne hængt to orangerøde bannere op med et enkelt ord i versaler: Tak.


Farvevalget er i sig selv et symbol på Danmarks første kvindelige statsminister, der trak sit parti længere væk fra venstrefløjen og ind, hvor aftaler og kompromiserne ifølge hovedpersonen gør ondt: 

- Jeg kan ikke skjule, at jeg har særlig respekt for de partier og politikere, der tør tage ansvar for helheden, og som tør skabe resultater. Dem, som tør flytte Danmark fra A til B, sagde Thorning til den fyldte sal, hvor blandt andre tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen lyttede med.

- Jeg er ked af at sige det, men det er nemmere at være ude på fløjene og bruge store ord. Det er sværere at være i regeringen inde i samfundets maskinrum. At få ender til at mødes og skulle forsvare kompromiserne. 

Ifølge Thorning er det nu kun Venstre, De Radikale og Socialdemokraterne, som tør tage det ansvar:

- De partier fortjener i min verden lidt flere kys og lidt færre knubs, lød det fra Thorning.

Dermed sluttede Thornings tid i dansk politik med forsonlige toner over for Venstre, hvis formand, Lars Løkke Rasmussen, ved to valg var hendes direkte modstander.

I en humoristisk afskedstale gjorde Løkke selvironisk grin med, at både "Gucci-Helle" og "bilags-Lars" har været udsat for mange skriverier i pressen om deres tøj og sko.

Løkke havde samtidig overskud til at rose sin tidligere politiske modstander for at stå skulder ved skulder med V og passe på Danmark under den økonomiske krise. 

Og for samtidig at være en stærk repræsentant for Danmark i udlandet:

- Når jeg møder kolleger i Bruxelles, står der meget stor respekt om Danmark. Det er i høj grad noget, vi kan takke dig for, lød det fra Løkke. 

Efter afskedsreceptionen forlader Thorning dansk politik for at blive topchef i internationalt Red Barnet i London. Trods travlheden som statsminister missede Thorning ikke ét eneste forældremøde for sine to døtre, fastslog Løkke og tilføjede:

- Du har altid passet på dine børn. Derfor er det meget passende, at du nu skal tage dig af hele verdens børn.

Thorning har tidligere meddelt, at tiden i dansk politik nu endegyldigt er slut. Og "beviset" i form af det traditionelle statsministerportræt er allerede afsløret og hænger snart i Vandrehallen på Christiansborg.

Det sker først, når en politiker anses for endegyldigt færdig med magten på Borgen.

/ritzau/

Emneord: Helle Thorning-Schmidt, Statsminister, Farvel til Folketinget
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 03.11.14 Politik
  Skattesagskommissionen har afgivet beretning

  Kommissionen til undersøgelse af sagen om behandlingen af Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag har i dag afgivet beretning til justitsministeren.

 • 07.10.14 Politik
  DOKUMENTATION: Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale

  Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014

 • 26.02.13 Politik
  FAKTA: Det står i regeringens vækstplan

  Lavere selskabsskat og flere penge til boligrenovering er nogle af elementerne i regeringens vifte af forslag. Regeringen har tirsdag formiddag præsenteret en samlet plan for at fastholde og skabe nye private job samt øge danske virksomheders konkurrenceevne.