"Det er en blandet landhandel af ting, som ikke koster noget, fordi det er en form for afregulering, og så ting, som koster noget," siger Helle Thorning-Schmidt om den nye udkantspakke til Berlingske.

Thorning vil skubbe yderområder i gang med udkantspakke

Politik

05/05/2015 10:00

Mikkel Sarka

Bredbånd og en lempet planlov er blandt 50 initiativer, som skal skabe vækst i Danmarks udkant.

Både borgere og virksomheder i yder- og landkommuner skal have bedre rammer. Det skal blandt andet ske ved lettere adgang til bredbånd, en lempeligere planlov og forbedringer i den offentlige trafik.

De tre punkter er blandt regeringens i alt 50 initiativer i en ny udkantspakke, der skal skabe mere liv uden for Danmarks største byer, skriver Berlingske.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er knap for ord, når det kommer til at beskrive den samlede volumen af væksttiltagene og vil heller ikke afsløre pakkens størrelse, finansiering, antal af nye arbejdspladser eller indholdet i samtlige 50 punkter.

Hun slår dog fast, at væksten "skal komme hele Danmark til gode".

- Det er en blandet landhandel af ting, som ikke koster noget, fordi det er en form for afregulering, og så ting, som koster noget, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.

De 50 initiativer er både "store og små" og omfatter blandt andet lempeligere regler for byggesagsbehandling, nemmere adgang til såkaldt crowdfunding for iværksættere og lettere mulighed for at flekse mellem helårs- og fritidsbolig, skriver avisen.

Der er dog ikke tale om en decideret vækstpakke, som regeringen ellers har fremlagt i både 2013 og 2014, understreger statsministeren.

I oppositionen modtages udkantspakken med skepsis af Venstres næstformand, Kristian Jensen.

- Vækstinitiativerne er simpelthen for lidt og kommer for sent. Virksomhederne er presset, landdistrikterne har oplevet en fraflytning, og alt det, som regeringen nu stiller i udsigt, kan ikke nås på denne side af sommerferien. Det er fugle på taget, siger han til Ritzau.

- Nogle initiativer har jeg ikke noget imod. Sagen er bare, at det er så små initiativer, hun peger på, at det reelt ikke gør en forskel, siger han.

Spørgsmål: Men kan man ikke sige, at nogle vækstinitiativer for yderområder er bedre end slet ingen?

- Jo, men meget større initiativer er også bedre end små initiativer, og sådan kan man blive ved. Det er ikke nok at ændre en smule på planloven, når den gennemgående står i vejen for at skabe vækst, siger Kristian Jensen.

Næstformanden peger i stedet på, at der skal laves en helt ny planlov.

Derudover vil Venstre, hvis partiet kommer til magten efter valget, lave en strategi for at flytte statslige arbejdspladser fra de store byer ud til yderkommunerne og indføre skatte- og afgiftslettelser.

Også Konservative er kritiske over regeringens 50 initiativer i den nye udkantspakke.

Erhvervsordfører Brian Mikkelsen mener, at planen snarere burde beskrives som "smålapperi på smålapperi".

- Det er en pinlig omgang, statsministeren leverer. Det svarer til, at man sætter et plaster på et åbent benbrud, siger Brian Mikkelsen.

- Vi har et Udkantsdanmark, som halter gevaldigt bagefter, og så kommer der en masse ord, men der mangler konkret handling, siger han.

De Konservative ønsker i stedet at lette skatter og afgifter for erhvervslivet og gøre planloven endnu mere fleksibel.

- Det, der skal til, er, at turismen får lov til at blomstre. Og at det bliver attraktivt at investere i arbejdspladser, siger Brian Mikkelsen.

Mest Læste

Annonce