Ti anbefalinger til et sundere Danmark

Folkesundhed: Ti anbefalinger til fem ministre om mad, måltider og sundhed er afleveret fra det Advisory Board, som blev nedsat i 2017. Anbefalingerne handler om både offentlige og private måltider.

Anbefalingerne beskriver, hvordan vi kan skabe bedre mad- og måltidsvaner, der kan fremme danskernes sundhed og livskvalitet gennem hele livet. De er både en hjælp til regeringen med at løse det stigende problem med overvægt og livsstilssygdomme som fx diabetes, og de er samtidig en invitation til hele Danmark om at løfte den fælles målsætning om ’God mad og et sundere Danmark’.

Løsninger på tværs

De fem involverede ministre er: Miljø- og fødevareministeren, sundhedsministeren, børne- og socialministeren, undervisningsministeren og ældreministeren. Næst skridt er et tværministerielt udspil. Og det er godt, lyder det fra formand Ghita Parry:

- Mange af vores opgaver handler jo ikke kun om maden i gryden men rækker ind i læringsmiljøer eller en sundhedsdagsorden, som sjældent kun hører under et enkelt ministerområde. Derfor hilser jeg det tværministerielle samarbejde meget velkomment. Det skaber perspektiver i forhold til mere solide og smidige mad- og måltidsløsninger, hvor alle kigger i samme retning. 

Medlemmer er en vigtig del af løsningen

Den helt store forskel fra dagens anbefalinger og dem, vi har haft tidligere er, at disse anbefalinger skal drøftes i regeringens koordinationsudvalg.

- Det er det helt rigtige niveau at drøfte anbefalingerne på for at sikre politisk prioritering og dermed også økonomi til et sundere Danmark. Regeringen har nu travlt med at skabe solide fodaftryk og borgernære resultater. For senest juni 2019 er der folketingsvalg, så det haster med en involverende handlingsplan. Vi bidrager selvfølgelig konstruktivt, for det er vores medlemmer, der kan realisere de forskellige anbefalinger, fastslår Ghita Parry.

Selvom der måske er knap så meget ny viden for Kost & Ernæringsforbundets medlemmer, der i forvejen arbejder professionelt med mad, måltider og sundhed, så er anbefalingerne fine som inspiration og tjekliste i forhold til egne indsatser.

Fakta: De ti anbefalinger

 1. Lad os prioritere maden, vi spiser uden for hjemmet
 2. Lad os sætte fokus på den mad, vi laver derhjemme
 3. Lad os aktivt tage stilling til, hvor og hvordan vi spiser
 4. Lad mad, smag og sundhed være centralt i vores børns uddannelse
 5. Lad os blive klogere og tage ansvar for at udnytte den viden, vi allerede har
 6. Lad os skabe lettere adgang til sunde og gode fødevarer
 7. Lad os forandre kulturen for markedsføring af mad
 8. Lad os i højere grad anerkende dem, der arbejder med mad og sundhed
 9. Lad os give flere faggrupper kompetencer i forhold til mad og sundhed
 10. Lad os sammen realisere anbefalingerne.
Emneord: 230418, Sofia Zafirakos, Ghita Parry, Kost- og Ernæringsforbundet, Folkesundhed
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 98 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også