Tidligere formand for Offerfond: Bilister har jo penge og råd til at betale

- Bilisterne er til gengæld pæne mennesker, der kører lidt for hurtigt eller over for rødt. De har jo penge, så de har også råd til at betale. Derfor er det altså bilisterne, der spytter mest i kassen, siger juraprofessor Eva Smidt, der er tidligere formand for Offerfonden. Det sker efter kritik af fondens brug af penge.

Hver gang politiet snupper en bilist i at køre over for rødt eller køre med for kort afstand til den forankørende, så koster det et klip i kørekortet og ikke mindst en bøde, hvor 500 kroner hver gang går til Offerfonden. 

Fonden har siden 2014 givet økonomisk tilskud til organisationer, der hjælper ofre for forbrydelser eller trafikulykker.


Men selvom bilisterne står for cirka 90 procent af indtægterne til fonden, så viser en gennemgang af regnskaberne, at det kun er meget få trafikrelaterede projekter, der i sidste ende får del i pengene. Det skriver DR Sjælland.

LÆS OGSÅ: BRUGTE EN MIO PÅ BIOGRAFREKLAMER

 

FDM: Det sender et forkert signal
Ud af de 126 projekter, der de seneste fire år har fået støtte fra Offerfonden, er kun omkring hvert 10. projekt direkte rettet mod at hjælpe ofre for trafikulykker.

- Der er en meget stor skævvridning i de penge, som bilisterne lægger i Offerfonden, og så de trafikprojekter, der rent faktisk bliver godkendt, siger Torben Lund Kusk, der er afdelingschef i FDM til DR Sjælland, og fortsætter.

- Vi står helt klart for den største del af indtægterne, men vi får stort set intet tilbage, siger Torben Lund Kusk, der er afdelingschef i FDM.

Hjælp til alle ofre
Eva Smidt, der er tidligere formand for Offerfonden og juraprofessor, er langt fra enig med FDM.

For selvom det er bilisterne, der bidrager mest til Offerfonden, så skal ofre for trafikulykker ikke have den største pose penge.

- Det væsentlige er, at pengene kommer ofrene til gode. Det er vel ikke så vigtigt, at det lige præcis er trafikofre, man får hjulpet. Så længe vi bare giver pengene til ofre, siger Eva Smidt til DR Sjælland.

Bilisterne har flest penge
Hos FDM ser man dog Offerfonden som en ren pengemaskine, der bliver finansieret af bilisterne.

- Der er slet ingen tvivl om, at Offerfonden er en skjult afgift. Vi bidrager i forvejen mere end rigeligt til statskassen. Når vi så samtidig skal betale 500 kroner i sager, hvor der tydeligvis ikke er et offer, så er det en skjult afgift, siger Torben Lund Kusk.

Det er Eva Schmidt til dels enig i. Men bilisterne er bare nemmere at indkræve penge fra.

- Hvis man bliver dømt for vold, så har man som regel ingen penge. Her skal man jo både betale sagens omkostninger og forsvarsadvokaten. Derfor har man ikke råd til også at skulle betale til Offerfonden, siger Eva Smidt og fortsætter:

- Bilisterne er til gengæld pæne mennesker, der kører lidt for hurtigt eller over for rødt. De har jo penge, så de har også råd til at betale. Derfor er det altså bilisterne, der spytter mest i kassen.

Mere hos DR Sjælland

Emneord: Offerrådgivningen, Offerfonden, Projekter, Offentlig støtte, Bøder, Fartbøder, Bødeordning, Trafiksikkerhed, Eva Smith, 080817
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også