91 procent af undervisningstimerne gennemføres

17/5/11 7:53

Nick Allentoft

Langt de fleste skoler undgår timer uden undervisning, men der er plads til forbedringer. Det viser en ny undersøgelse af planlagte, gennemførte og aflyste undervisningstimer i folkeskolen.

I gennemsnit gennemføres cirka 91 procent af alle undervisningstimer i folkeskolen som planlagt. Eleverne har vikar i otte procent af timerne, mens under en procent må aflyses, afholdes som selvstændige undervisningstimer eller afholdes som vikartimer uden undervisning.

Det viser en ny undersøgelse af omfanget af planlagte, gennemførte og aflyste undervisningstimer i folkeskolen foretaget af UNI•C Statistik & Analyse.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen konstaterer, at det gennemsnitlige omfang af timer, der ikke gennemføres som planlagt, udgør mindre end 10 procent af undervisningstiden.

"Det glæder mig, at så mange skoler er sig deres ansvar bevidst og løser opgaven, men det er utilfredsstillende, at resultaterne ikke er forbedret tilstrækkeligt. Jeg hæfter mig især ved, at man har etableret selvstyrende team med ressourcer til at dække vikartimerne på skolerne. Det har tilsyneladende ikke haft den tiltænkte virkning.

Der er skoler, som skal gøre det bedre, og jeg har derfor bedt Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen om at inddrage oplysningerne i det løbende kvalitetstilsyn med folkeskolen," siger Troels Lund Poulsen.

I godt otte procent af timerne har eleverne en vikar, der underviser efter lærerens plan eller efter instruktion fra den fraværende lærer. I ganske få timer arbejder eleverne for sig selv på skolen eller hjemme med undervisningsstof, som de er instrueret i. I lidt mindre end en procent af undervisningstiden indsætter skolerne en vikar, som ikke har fået instruktion, eller de sender eleverne hjem eller i skolefritidsordning.

I to kommuner gennemføres over 95 procent af alle timer som planlagt, mens der i en enkelt kommune kun gennemføres 85 procent af de planlagte timer. På skolerne er variationen større.

Den største enkeltårsag, til at timer må afholdes uden undervisning, er sygdom og barns første sygedag. Dernæst kommer lærernes efteruddannelse og kurser, som er årsag til 15 procent af timerne uden undervisning.

"Det er vigtigt, at efteruddannelse ikke sker på bekostning af elevernes undervisning, og det undrer mig, at det er nødvendigt at aflyse undervisning på grund af efteruddannelse, som skolerne, i modsætning til sygdom, kan planlægge sig ud af. Jeg må derfor opfordre skolerne til at blive bedre til at planlægge lærernes efteruddannelse," siger Troels Lund Poulsen.

Indsamlingen fra UNI•C Statistik & Analyse er sket i fire uger i november 2010. Der er planlagt en tilsvarende indsamling i slutningen af 2011.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.